Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Fjellman: S-kraven på att flyktingar styrs bort svårt att svälja för Malmös gröna

Katrin Stjernfeldt Jammeh kräver att regeringen gör det svårare för flyktingar att flytta till Malmö. Frågan är vilka åtstramningar som samarbetspartiet MP vill stå bakom.

"Det här verkar ju vara en festlig budgivning" twittrar Miljöpartiets kommunalråd Nils Karlsson ironiskt på söndagskvällen. Han syftar på artikeln där det socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh kräver stopp för kommunanvisade flyktingar under 2018 och moderatledaren Torbjörn Tegnhammar kontrar med att Malmö inte bör ta emot "några nya flyktingar alls".
Miljöpartisterna har ännu inte bestämt vilka krav de kan ställa sig bakom i det brev som Katrin Stjernfeldt Jammeh vill skicka till regeringen med Malmö kommunstyrelse som avsändare. "Vi har inte beslutat om det ännu", säger Nils Karlsson i en telefonintervju med Sydsvenskan.
Katrin Stjernfeldt Jammeh vill bland annat kräva att Malmö, som undantag, inte behöver ta emot en enda nyanländ under 2018 enligt den så kallade anvisningslagen. Lagen, som trädde i kraft 2016, tvingar alla kommuner att ta emot och ordna bostäder åt personer som fått uppehållstillstånd och ska flytta ut från Migrationsverkets anläggningsboenden.
Sett från Katrin Stjernfeldt Jammehs horisont ter sig kravet varken radikalt eller överraskande. Sedan flyktingkrisen år 2015 har hon flera gånger sagt att hon anser att för många av de flyktinginvandrare som kommer till Sverige och som har svårt att klara skolan, få ett jobb och hitta en bostad, flyttar till Malmö. Historiskt tar Malmö emot ungefär 3,5 procent av landets invandring.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lanserade redan i november förra året åtgärder för att mjuka upp effekterna av anvisningslagen i den riktning som Katrin Stjernfeldt Jammeh vill se: Fördelningen ska utgå från det totala mottagandet, alltså även asylsökande och nyanlända som själva väljer bostadskommun med stöd av lagen om om eget boende (ebo) under asyltiden samt anhöriginvandrare.
Enligt en prognos som Malmö stads invandrarservice gjorde inför 2017 växer staden med ungefär 3200 flyktinginvandrare med uppehållstillstånd i år. Av dem har de flesta antingen ordnat egen bostad i Malmö under asyltiden med stöd av ebolagen eller är anhöriginvandrare. Beräkningen bygger på att 660 nyanlända kommer till staden genom anvisningslagen. Men sedan den gjordes har antalet sänkts till 408.
Även om de kommunanvisade är förhållandevis få är de betydelsefulla eftersom kommunerna, enligt regeringens syfte med lagen, "i så stor utsträckning som möjligt bör erbjuda nyanlända som omfattas av anvisningar permanenta bostäder". Detta har satt kraftig press på Malmö och andra kommuner där det råder bostadsbrist.
Fördelningarna till kommunerna görs av länsstyrelserna med utgångspunkt från Migrationsverkets nästa prognos som kommer inom kort, och siffrorna slås fast i september. Tidpunkten för Katrin Stjernfeldt Jammehs stoppkrav är alltså logisk.
Hur stort stöd hon kommer att samla för sitt kravbrev till regeringen återstår att se.
Att vänsterpartisterna, som lämnade det rödgröna styret 2015, knappast lär underteckna framgår av en kommentar på partiets hemsida. Fullmäktigeledamoten Hanna Gedin (V) varnar för att ett lokalt stoppkrav leder till att fler kommuner ställer samma krav: "Lagstiftningen om att alla kommuner solidariskt ska ta emot anvisade flyktingar var en stor vinst när den infördes, Socialdemokraternas utspel idag sätter hela systemet i gungning".
De stora oppositionspartierna till höger, Moderaterna och Sverigedemokraterna, vill gå ännu längre i att styra bort flyktingar från Malmö och lär inte ha några problem med att skriva under.
Men för miljöpartisterna, som styr Malmö ihop med socialdemokraterna, är det betydligt svårare. Nils Karlsson klargör att partiet absolut inte står bakom några formuleringar om flyktingstopp. Det strider mot det generösa mottagande som partiet lovat sina väljare och medlemmar att kämpa för.
Malmös miljöpartister tog visserligen ett betydelsefullt steg bort från sin partilinje när de år 2015 i en kompromiss med Socialdemokraterna enades om att driva på för att skärpa ebo-lagen och därmed begränsa flyktingars rätt att bosätta sig var de vill. Justitieminister Morgan Johansson (S) driver på för mer statlig kontroll och en social prövning och säger till Aftonbladet att ett betänkande kommer senare i år.
Men även om Nils Karlsson kallar debatten om Malmös flyktingmottagande för festlig så är hans eget parti tydligt pressat av frågan om kravet på ett anvisningsstopp.
Nils Karlsson sammanfattar läget i telefonintervjun: "Det är svårt".
Gå till toppen