Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenska politiker ser ljuspunkter i valet

Svenska toppolitiker är i stort sett positiva till valresultatet i Frankrike. Alliansen och regeringen hoppas på Macron medan Sverigedemokraterna lyfter fram Le Pens framgångar.

Alliansen ser positivt på att Emmanuel Macron gå mot seger. "Ett stort framsteg", säger Jan Björklund (L). Arkivbild.Bild: TT
Emmanuel Macrons motkandidat Marine Le Pen vill att Frankrike ska lämna EU – vilket helt skulle ändra förutsättningarna för unionen.
– Jag tror att det skulle bli väldigt svårt för EU utan Frankrike, som var ett av grundarländerna. Landet har alltid varit mycket positivt till samarbetet, och om Frankrike skulle lämna skulle det vara ett helt annat EU, säger EU-­minister Ann Linde (S) till SVT:s Agenda.
Utrikesminister Margot Wallström (S) gratulerar Macron till att ha gått vidare till andra omgången – men nämner inte Le Pen.
"Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen", skriver Wallström i ett uttalande till TT.
"Regeringen spekulerar inte i vem som kommer att vinna. Det är upp till det franska folket att välja sin president. Presidentvalet följs av de viktiga parlamentsvalen som äger rum i juni", skriver hon.
Många av de väljare som har röstat på de utslagna kandidaterna kommer att sluta upp bakom Macron, resonerar Liberalernas partiledare Jan Björklund, som gläds åt att mittenkandidaten går mot seger. Både socialister och konservativa har redan uppmanat sina väljare att göra just det.
– I det politiska klimat som vi har i västvärlden just nu så är detta ett stort framsteg. Efter Trump och brexit så ser en liberal mittenkandidat ut att vinna i Frankrike. De högerextrema går sämre än väntat. Och det är en fullständig katastrof för Socialdemokraterna, säger han.
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra påminner om att valutgången långt ifrån är klar, även om mycket talar för att näste franske president heter Emmanuel Macron.
– Det vore det bästa för både Frankrike och oss, eftersom Macron tydligt deklarerat att han vill använda Europasamarbetet och samarbeta konstruktivt med andra länder. Blir han vald blir hans viktigaste uppgift att klara tillväxt och jobb i ett Frankrike som halkar efter och har stora problem.
Hon påminner om att Macron ännu är ett oskrivet kort.
– Vi vet ju inte riktigt hur han skulle agera i parlamentet. Han måste ju samarbeta med andra partier för att få igenom sin politik och det är val till nationalförsamlingen i juni, så det är lite tidigt att sia om hur mycket reformer det kan bli, säger Kinberg Batra.
Centerledaren Annie Lööf skriver i en kommentar till TT att hon ser tendenser om ett mer liberalt Europa.
"Frankrike verkar visa att annan väg än den främlingsfientliga är möjlig. Macrons framgång är en signal om att ett mer liberalt Europa är möjligt. Jag hoppas nu att fransmännen sluter upp bakom Macron i andra omgången, alternativet vore förödande för såväl Frankrike som Europa."
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att Marine Le Pens framgångar beror på att hon och hennes parti tar upp frågor som angår människor.
– De gamla statsbärande partierna backar och det beror på att nya rörelser som lyfter nya problem kommer fram i stället. Både Marine Le Pen och Emmanuel Macron är ett svar på det, säger han till SVT Nyheter.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt noterar att Jean-Luc Melenchon från den radikala vänstern fick nära tre gånger så många röster som Benoît Hamon från det socialistiska partiet.
"Vänstern större än S i Frankrike, liksom i Nederländerna, Cypern, Island, Grekland, Irland samt jämnstora i Spanien. Nya tider”, twittrar han.
Gå till toppen