Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Waldemarsudde är Årets museum

Ett privatpalats byggt för en prins har utsetts till Årets museum. Prins Eugens Waldemarsudde får utmärkelsen för att man bedriver "en rik och djärv tvärvetenskaplig verksamhet utifrån platsens unika förutsättningar".

Prins Eugens Waldemarsudde har utsetts till Årets museum. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg/TT
Ferdinand Boberg ritade målarprinsen Eugens privatpalats i Stockholm, som stod klart 1905. 1913 tillkom ett konstgalleri som snart fylldes med prinsens omfattande konstsamling – och senare förvandlades till ett museum öppet för allmänheten.
Nu får Prins Eugens Waldemarsudde utmärkelsen Årets museum av Sveriges museer och Svenska ICOM (International Council of Museums). I motiveringen lyfter juryn framför allt fram det "sammanhållna, inkluderande och målinriktade utvecklingsarbete" som museet har genomfört under årens lopp, där man har satsat på pedagogik, forskning, butik, trädgård, arkitektur, konstutställningar och kulturarv.
"Årets vinnare visar tydligt att det med framgång går att kombinera en professionalisering av museiverksamheten med rollen som utforskande kunskapsinstitution", säger Svenska ICOM:s ordförande Katherine Hauptman i ett pressmeddelande.
Utmärkelsen delades ut under Museernas vårmöte i Södertälje på tisdagen. Priset, som delas ut för 21 gången, består av en glasskulptur av Bertil Vallien och ett diplom. Armémuseum och Gotlands museum var också nominerade till priset i år.
Fakta

Tidigare pristagare

2016 Tekniska museet i Stockholm

2015 Marinmuseum i Blekinge

2014 Göteborgs stadsmuseum

2013 Jamtli i Östersund

2012 Kulturparken Småland, Kronoberg

2011 Flygvapenmuseum, Linköping

2010 Nordiska akvarellmuseet på Tjörn

2009 Världskulturmuseet i Göteborg

2006–2008 Inget pris delades ut

Gå till toppen