Dygnet runt

Idag börjar dragkampen om Malmös nya spelutvecklare

Dragkampen om Malmös blivande spelutvecklare började på onsdagen med ett stort mingel där spelföretag försökte övertyga studenterna på The Game Assembly att välja deras företag.

48 skandinaviska spelföretag var på plats på Meet & Greet på The Game Assembly för att träffa blivande spelutvecklare.Bild: Jonas Gillberg
Sedan starten 2008 har spelskolan The Game Assembly i Malmö utbildat flera av Sveriges blivande spelutvecklarstjärnor. Ju hårdare kampen blir om de nyutbildade spelutvecklarna desto viktigare blir dagar som den 26 april. Det är nämligen datumet då spelföretagen får börja erbjuda The Game Assemblys studenter jobb och praktikplats. Om spelföretagen kontaktar studenter innan så får de ett samtal från The Game Assemblys utbildningsledare Ann-Sofie Sydow.
– Då ringer jag dem och ber dem sluta. Anledningen är att studenterna ska få studiero för att fokusera på sin utveckling. Förra året mejlade internationella spelföretag till studerande tidigt på morgonen då de vet att vi håller hårt på vårt embargodatum, säger Ann-Sofie Sydow.
Men onsdagen den 26 april är det full fart med stor ”Meet and greet”-mingel på The Game Assembly. Under en hel dag sitter 48 av Sveriges och Danmarks största spelföretag vid varsitt bord och de 75 sistaårsstudenterna på The Game Assembly kan gå runt och berätta om sina talanger. För i höst väntar den avslutande 30 veckor långa praktiken som är ett viktigt steg in i branschen.
– Vi har byggt en bordsplacering i rummet som bygger på att alla spelföretag får varsitt lika stort bord, bortsett från de tre sponsorerna som får lite större bord eftersom de lagt ut pengar på oss. Sen får studenterna gå runt med sina portfolios och berätta vad de är bra på och vad de vill göra, berättar Ann-Sofie Sydow.
Första gången detta Meet & Greet hölls var 2011 och var det sex företag på plats. Förra året kom 38 och nu är 48 på plats. Alltifrån svenska jättar som Massive, King, Dice, men också lokala bolag som The Bearded Ladies, Tarsier, Illusion Labs, Midnight Hub och nystartade Sharkmob samt stora finska Remedy Games och flera danska bolag. Och så Saab.
Thomas Nordström har tidigare gått på The Game Assembly, men jobbar nu på Saab och är på plats på Meet & Greet-dagen för att hitta nya programmera och grafiker till Saab.
– Det finns mycket kunskap från spelindustrin som kan användas till simulering och vi behöver grafiker för att göra modeller på båtar, flygplan och allt möjligt, säger Thomas Nordström.
Ann-Sofie Sydow berättar att hon är ganska pushig mot studenterna så att de tar vara på tiden, men många är väldigt nervösa.
– När man kommer in här så blir man lite bländad av de stora företagen, men när studenterna får uppmärksamhet av mindre bolag och förstår att de där kan vara med och göra allt så ändrar många uppfattning, säger Ann-Sofie Sydow.
Lucas Silwer.Bild: Jonas Gillberg
Vilka företag söker du dig främst till en sådan här dag?
Lucas Silwer: Till stora företag som gör stora episka spel där jag kan få vara med och designa banor och göra en rolig upplevelse. Så det är Massive, Dice, Remedy och en del andra. Men jag tänker prata med alla. Jag är introvert, så det är lite svårt.
Anna Jönsson.Bild: Jonas Gillberg
Vad är svårast en sådan här dag?
Anna Jönsson: Nervositeten. Det är svårt att landa vid ett bord, för man vill inte vara ohövlig och avbryta någon. Jag söker efter praktik som 3D-grafiker eller concept artist, så det är väl först och främst hos stora företag. Jag har en lista på minst tio företag som jag vill hinna med, men rätt vad det är så är det någon annan som hugger tag i dig.
Nicolas Gustafsson.Bild: Jonas Gillberg
Vilka företag verkar mest populära hos dina kursare?
Nicolas Gustafsson: De största är absolut Massive. Skolan är ju halvt grundad av dem och så är det lokalt företag som ska göra flera projekt. Sen är även mellanstora finansiellt stabila företag populära. Så som Tarsier från Malmö och Arrowhead och Starbreeze.
Susanne Sühl och Camilla Spånberg.Bild: Jonas Gillberg.
Hur tänker du på skillnaden mellan stora och små bolag?
Susanne Sühl (till vänster): Det är ju inte alla som vill jobba med de stora bolagen. På mindre företag får man syssla med mer och hjälpas åt med allt. Vill man däremot specialisera sig på en nisch så är det ju bättre att satsa på ett stort företag.
Vilka företag verkar mest populära?
Camilla Spånberg (till höger): Det finns ju absolut företag som det är kö hos och det är framför allt Massive, men även Dice och Starbreeze.
Håll koll på Malmös spelvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen