Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Kvartalsrapport, President Trump, Sir Alex, Team Lunden, Victorious och Olympiatravet

2015: 71,7 miljoner.
2016: 58,3 miljoner.
2017: 13,1 miljoner.
Där har ni vinsten, på sista raden, för ATG under första kvartalet de senaste åren.
Kvartal två och tre har sedan gett underskott de senaste åren, medan det fjärde kvartalet gav ett överskott på 15,4 miljoner 2016.
Idag sitter också ATG och förklarar den här kvartalsrapporten vid Svensk Travsports fullmäktigemöte. Det hade varit rätt intressant att få lyssna på den debatten, någon borde räcka upp handen och allvarligt diskutera Pokalåret.
Bara rubriken i kvartalsrapporten borde få alla världens larmklockor att ringa; ”Stabil utveckling”.
ATG har alltså lånat en stor summa pengar av trav– och galoppsporten och någon borde kräva lite raka svar om hur det blir med återbetalningen.
Saxar lite ur rapporten:
” ATG är inne i en tid av intensiv utveckling. Kostnaderna för perioden uppgick till 379,5 MSEK (343,1), en ökning med 36,4 vilket är enligt planen och en följd av bland annat lansering av GS75 och av kostnader för marknadsnärvaro för bolagets produktportfölj. ”
Och då vet vi att omsättningsmålet för GS75 var 22 miljoner, i söndags var omsättningen knappt 13,6 miljoner. Top7 omsatt knappt tre miljoner i lördags – inte ens hälften av vad ATG trodde när spelet lanserades. Och båda lanserades fruktansvärt tufft.
Frågan är om ATG kan räkna hem kostnaderna för GS75 och Top7?
Jag är inte imponerad av kvartalsrapporten, men ni får dra era egna slutsatser.
+ + +
Jag skrev för några veckor sedan om den tvååriga galoppören President Trump. Den fick ju byta namn och heter numera Fake News. Men innan namnbytet blev President Trump också kastrerad.
Anledningen?
Han var alldeles för skrikig och ofokuserad.
+ + +
Lite mer ekonomi. För tio dagar sedan erbjöd ATG spel till Hamburg. Omsättningen var 7220 kronor fördelat på 189 system.
+ + +
Den 23 maj är det Pramms på Jägersro galopp. Då har Sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds legendariske manager som också är en stor galoppentusiast, ett eget lopp och han är även på plats för att dela ut pris. Bara en sån sak.
+ + +
Tävlingar på Jägersro ikväll. Då startar Bali, ägd av något som heter Team Lunden. Det är Charlottenlund som står bakom andelshästarna och just nu finns det tre andelshästar under Team Lunden och de har sålt andelar för 1,4 miljoner kronor.
Banan köper in hästarna, säljer dem sedan i andelar för 1000 kr/styck. När hästarna springer in pengar lottas de ut bland andelsägarna i poster om 1 000 kr (tränarprocent och startavgift borträknad).
Efter säsongen blir det sedan lottdragning om hästen. Förra årets häst Apollo Damgård – som också startar på Jägersro ikväll – såldes ut i 400 andelar, tjänade knappt 300 000 och kvalade in till Danskt Derby där den tog sista penningplaceringen. Apollo Damgård lottades ut i vintras och vanns av tränaren Axel Jacobsens syster Susanne.
+ + +
Svensk Travsport har en bit att vandra när det gäller att få samsyn i Europa när det gäller ”målvakter”. På Facebook står det helt öppet: ”Team Souly–Billard”.
+ + +
I tysthet har det ridits lopp på Skånska Blommeröd. Nu senast i fredags en Novis Steeplechase. Inget totospel, men ett officiellt lopp med 75 000 kr i prissumma.
Samma sak den 8 april, då med 100 000 i prissumma.
Framgångsrikast var Niklas Lovén som red vinnaren den 21 april och tvåan den åttonde april.
Och då ska ni veta att Niklas är 47 år.
+ + +
Olympiatravet på lördag.
Minns när Sugarcane Hanover vann, älskar att se Börje Öhman och Mowgli Prophet avancera i tredjespår 1500 kvar.
Men tidsnoteringen 15,0/500 meter och underkant 1.16/1000 meter säger lite om hur travsporten utvecklats.
Hur det slutade?
Se loppet här:
https://www.youtube.com/watch?v=bfdk1LXxWR4
+ + +
Minns ni den tyske galoppören Victorious som skrällvann ett lopp på Jägersro galopp i december 2015. Efter mål bröt hästen ett ben och fick avlivas på banan. Tränaren Andreas Bolte ifrågasatte hanteringen sedan det visat sig att hästen var dopad med difenhydramin. Utredningen försvårades av att den tjänstgörande veterinären hastigt avlidit.
Men Bolte dömdes till böter och hästägarna förlorade sina prispengar. Nu har Ansvarsnämnden tagit upp fallet och funnit att Bolte ske frikännas. Anledningen är att vid ett annat fall sommaren 2016 avlivades en häst och även den hade difenhydramin i kroppen.
Svensk Galopp sände därför en oöppnad flaska med den aktuella avlivningsvätskan Somulose till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys. Där kunde konstateras att flaskan innehöll difenhydramin.
Bolte frikänns alltså, Victorious ägare får sina prispengar och de hästägare som erhållit extra prispengar med att Victorious diskvalificerades får behålla dessa.
+ + +
Till sist en liten anekdot om Olympiatravet.
Det var inför den första finalen, det var helt enkelt jättestort och på den norrländska tidning jag då jobbade för skulle det göras ett kåseri om Olympiatravet. Skribenten tittade i startlistorna och utbrast ett: ”Aha”.
Dagen efter skrev han; Olympia Sund – ett sunt tips i Olympiasammanhang.
Vi sk travexperter skrattade lite generat, Olympia Sund och Karl–Ivar Bäckman var nämligen rankade sist hos nästan alla tipsters.
Ni gissar förstås hur det gick, Olympia Sund vann till 35 gånger pengarna.
Ett sunt tips, var det.
Gå till toppen