Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musikfestivalen Intonal satsar på större artister, konst och vattentornskonsert

Större artister, mer konst, mer film och ett musikaliskt besök i Pildammsparkens vattentorn. På torsdag startar den elektroniska dansmusikfestivalen Intonal i Malmö. Festivalchefen Ulf Eriksson guidar oss genom programmet.

Grouper, Holly Herndon och Paula Temple.Bild: Nina Corcoran Pressfoto och Karen Vandenberghe
För tredje året i rad arrangerar Inkonst och Inter Arts Center den elektroniska och experimentella musikfestivalen Intonal i Malmö. Och det är en festival som växer och växer. Artisterna är större och fler biljetter är sålda i år.
– Vi fick vår finansiering klar tidigare denna gång, vilket gör att vi kunnat lägga bud på större artister som annars har varit uppbokade när vi väl kunnat börja boka, berättar festivalens konstnärlige ledare Ulf Eriksson.
Vilka artister pratar vi om då?
– Vi pratar om Holly Herndon, Grouper, William Basinski. Lauren Halo och Paula Temple, säger Ulf Eriksson.
Förutom större namn så satsar Intonal i år även mer på konst och film. Mark Fell har världspremiär för ett nytt ljudkonstverk och Hassan Khan ska göra en ljus- och ljudinstallation utanför Inkonst. Dessutom blir det flera musikdokumentärer och artistsamtal.
På torsdagskvällen inleds festivalen i Pildammsparkens vattentorn som den kvällen är omdöpt till Ambient Tower och besök av flera lokala artister samt den belgiska artisten Yves De Mey.
– Arrangemanget där är gratis och det är ett svar på att vi fått en del kritik för att vi bokat så lite lokala artister, säger Ulf Eriksson.
Ulf Eriksson.Bild: Åsa Sjöström
Hur ser framtiden för festivalen ut?
– Mitt mantra idag är aldrig mer, men den känslan brukar vända när festivalen är över. Så jag tror att framtiden ser ganska ljus ut för festivalen. Men vi är helt beroende av finansieringen, för utan den kommer festivalen inte att finnas. Festivalen har fått mycket uppmärksamhet utomlands och programmet växer för varje år så det känns som det finns goda möjligheter att bygga något bra, säger Ulf Eriksson.

Fem besökartyper – fem programpunkter

Vi bad Ulf Eriksson guida olika besökartyper till rätt programpunkt:
* Den som vill se en artist som kommer att vara betydligt större inom kort? ”Då skulle jag säga Sonja Tofik som är en ung tjej från Stockholm som gör sitt tredje liveframträdande någonsin och det gör hon i vattentornet på torsdagskvällen. Hon har stor potential att växa.” Torsdag, 18.00. Pildammsparkens vattentorn.
Sven-Åke Johansson.Bild: Holger Niehaus
* Den som vill uppleva något riktigt udda? ”Då skulle jag gå på Sven-Åke Johansson som är en svensk trumslagare och ljudkonstnär som gör en konsert där han spelar på kartonglådor med stråke.” Lördag, 21.00. Inkonst.
* Den som vill dyka in i sig själv på dansgolvet? ”Då säger jag Sendai som är en klassisk Intonal-bokning. Väldigt elektroniskt, mörkt, dansant, mycket bas och samtidigt en rolig ljudupplevelse.” Fredag, 01.00. Inkonst.
Laurel Halo.
* Den typiske MSO-besökaren som vill vidga sina vyer? ”Kanske Laurel Halo som normalt spelar i klubbmiljö för en dansande publik, men som nu ska göra ett lyssningsset i Inkonsts blackbox. Det blir världspremiär för hennes nya liveset och kan nog passa dem som är intresserade av klassisk musik.” Fredag, 00.00. Inkonst.
* Den som vill lära sig mer om skånsk dansmusik? ”Det får väl bli det panelsamtal som Sveriges Radio ska spela in och sända och som ska handla om hur Öresundsregionens ljud låter. Vi har ju en stor och stark technoscen som vi ska prata om.” Lördag, 15.00. Inter Arts Center.
Hela festivalprogrammet hittar man här.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen