Nord & Francke

Om Skamfansen: En kärleksförklaring, till alla som håller på

Kos och god stämning råder när serien överanalyseras i sociala medier.

Det finns en del som tycker att jag skriver för mycket om Skam. Det finns också en och annan som tycker att jag pratar för mycket om Skam. Till alla er har jag ett meddelande: jag skriver och pratar inte i närheten så mycket om Skam som jag egentligen har behov av att göra. För att avlasta alla har jag som tur är hittat ett annat sätt att få utlopp för min besatthet.
Kring serien har det vuxit upp en gedigen fankultur. Det finns grupper på Facebook, konton på Instagram och Twitter som helt är ägnade åt Skam. På Youtube finns tematiskt hopklippta scener, skämt, amatörmässiga eller supersnygga "musikvideor" med sorterade scener ur serien.
Det förs djupa resonemang och tramsas något oerhört kring handlingen, rollfigurer, ledtrådar, skådespelarna, younameit. Det tyds tecken och fangirlas och vitt skilda ämnen som psykisk ohälsa, islam och sexuell läggning diskuteras på ett folkbildande sätt.
Det finns också mängder av fanfiction som skapar alternativa Skamuniversum dit man kan göra en utflykt då och då – för att sedan återvända och inse hur komplett serien faktiskt är.
Hur mycket tid jag har ägnat åt allt detta...är helt omöjligt att uppskatta. Jag gör det för att jag lär mig något, för att det är ett sätt att bearbeta, för att det är roligt, för att jag inte kan låta bli.
Det är helt fantastiskt vilka teorier som kan uppstå och till och med ledas i bevis, så himla många smarta tankar som tänks i dessa sammanhang – med humor och självdistans dessutom. Och visst, det finns avarter och dumheter, men i det stora hela är det en så vänlig och mysig stämning – inte för inte heter flera av Facebookgrupperna något med Kosegruppa...
Det finns andra alternativa universum som skapats med fiktion som utgångspunkt. Som till exempel kring Harry Potter, OC och Game of Thrones eller kring popartister som Justin Bieber och One Direction, till exempel. Själv har jag aldrig tidigare ingått i en fandom av det här slaget, i ett stort kollektiv där man kan leda, låta sig ledas, vara tongivande eller bara flyta med och suga i sig. Det blir dessutom på en annan nivå när något pågår i realtid, i flera kanaler samtidigt, så som Skam gör. Det är en sak att veta att något finns, en helt annan att befinna sig mitt i det.
Jag känner också att mina tankar blir på en annan nivå, de når högre och vidare. När så många människor engagerar sig i samma sak och utbyter tankar så når man längre. Jag blir på köpet smartare, helt enkelt. Så man får väl se det här som en kärleksförklaring, till alla som håller på.
En illustration av vad som kan ske: efter första avsnittet i säsong fyra, där tjejgänget kommer in på gymet och ser killarna träna i en redan ikonisk slowmotionscen var det någon som noterade att linnet som Yousef har på sig är skådespelaren Cengiz Als eget – han har haft det på bilder på sitt privata Instagramkonto. Detta ledde till en diskussion om hur mycket ytterkläder de olika rollfigurerna egentligen har vilket i sin tur ledde till att en kvinna satte sig och scrollade igenom hela serien för att räkna jackor och andra ytterplagg och sedan presenterade resultatet i Facebookgruppen Kosegruppa DK. Då kunde man se att skådespelarna ibland använde varandras kläder, och den stora ljusblå dunjackan som Vilde har på sig när tjejerna är på väg till Penetrators bussfest, och som Chris också haft på sig – den tillhör egentligen serieskaparen Julie Andem. Och så vidare.
Är detta värdefullt? Kan såklart diskuteras. Är det roligt? Absolut!
Det är även detta ganska nya Instagramkonto där Yousef dansar till andra låtar än den han dansar till i andra avsnittet från i fredags (I feel it coming med The Weeknd). Till exempel dansar han till Baby med Justin Bieber och Fem fine frøkner med Gabrielle. Nyttan av detta är minimal, glädjen maximal. För en tid sedan satt jag på en middag och hamnade i en diskussion som gick ut på att tidsfördriv var meningslöst och till och med av ondo. Jag argumenterade kraftigt emot...
Även Julie Andem tar del av vad fansen har för sig. I första klippet av nya säsongen kopierade hon fanart som Sookyng Hahn från Sydkorea publicerade på sitt Instagramkonto elli_skam i februari. In i minsta klädesplagg. Hur coolt?
Bild: elli_skam NRK
Kärleken mellan fansen och personerna bakom serien är för det mesta varm och innerlig, men någon gång har det blivit för mycket när turister stått och lurpassat utanför Hartvig Nissen-gymnasiet för att få en pratstund och ta selfies med Tarjei Sandvik Moe (Isak) eller David Sjøholt (Magnus) som går på den skola där serien utspelar sig. Det är ofrånkomligt att en del av de starka känslor som är i omlopp spiller över på skådespelarna och deras privata angelägenheter.
För det mesta, dock: kos och god stämning.
Här är mina favoriter just nu, en fyraitopp över bästa grejerna att följa:
Dethandleromskam på Instagram
Ett litet konto, som uppenbarligen är sprunget ur ett behov av att bearbeta säsong 3. Långa och analyserande resonemang som nu fortsätter in på säsong 4. Givande kommentarstrådar. Detta är på allvar.
Facebookgruppen Kosegruppa Sverige (sluten grupp)
Om du bara ska följa en Skamrelaterad grej i sociala medier är det denna. Efter varje klipp och annan uppdatering i Skamuniversumet startar nya trådar med analyser och teorier om hur allt ligger till – egentligen. Både djupt och skojigt.
Foolskam på Twitter
Bara för hardcorefansen. Kontot är nästan skrivet i kodspråk och varje kväll 21:21 (ett viktigt klockslag i tredje säsongen) startar en medvetandeström som antingen är obegriplig eller bara doftar kärlek, beroende på vem som läser.
Archive of our own
Här finns extremt mycket fanfiction om typ ALLT, sorterat i olika kategorier. Sök på Skam, gå loss och du har att göra, om man säger så...
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen