Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikingamuseum vill krossa hjältemyten

Varken frustande hjältar eller hornbeklädda hjälmar. Nya museet Vikingaliv vill nyansera bilden av den mytomspunna tiden. Framför allt kvinnorna tar ett kliv framåt i den populärvetenskapliga storsatsningen.

En vikingaman från 900-talet i naturlig storlek har rekonstruerats med hjälp av DNA-teknik. Museet Vikingaliv på Djurgården vill bredda bilden av de reslystna nordborna.Bild: Henrik Montgomery/TT
Mitt i rummet står han: modellen av en äkta viking, befriad från mytens svällande muskler och blodtörstiga blick. Mannens skelett kommer från 900-talet och hittades på en av de äldsta gravgårdarna i Sigtuna. Utifrån DNA-analyser har han nu modellerats fram i vax och kan beskådas på det nya museet "Vikingaliv", som breder ut sig över 2 000 kvadratmeter på ett begärligt läge mellan Gröna Lund och Vasamuseet i Stockholm.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen