Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vita stjärnor förebådar praktmagnolia i blom

Magnolian blommar i Lunds botaniska trädgård. Fast inte den sort de flesta tänker på, utan tidiga arten stjärnmagnolia. 1:e akademiträdgårdsmästare Åke Hansson tror att också praktmagnolian slår ut till 1 maj.

”Nu är den vackraste tiden”, säger Åke Hansson, som står omgiven av blommande stjärnmagnolia. Bakom honom sväller knopparna på den senare och mer högresta praktmagnolian.Bild: Ingemar D Kristiansen
En allé med stjärnmagnoliaträd leder fram till Gula huset i södra änden av Botan. Här har de vita blommorna slagit ut på bar kvist.
De mer än tre meter höga träden planterades som 30-centimetersplantor 1999.
– De har vuxit bra, säger Åke Hansson, som inte behöver göra så mycket mer än att glädjas åt deras skönhet.
Beskärning av dem ägnar han sig inte åt. De har det fint med rötterna omgivna av mullrik jord.
– Man tänker bara på praktmagnolian, men stjärnmagnolia är ännu mer en vårens budbärare, säger intendenten och kollegan Helena Persson.
Hon tipsar gärna om stjärnmagnolia som ett bättre val än den klassiska praktmagnolian, för dem som har lite mindre växtplatser att erbjuda.
Stjärnmagnolians blommor är doftlösa och cirka sju centimeter i diameter. Det finns ett 25-tal magnoliaträd av olika sorter i Lunds botaniska trädgård.Bild: Ingemar D Kristiansen
I hela världen växer 120 olika magnoliaarter. Knappt 15 av dem är representerade i Botan, som arbetar med att utöka utbudet till ett 20-tal.
Åke Hansson kan lugna alla som oroar sig för att praktmagnolians svällande knoppar inte ska öppna sig i tid till första majfirandet.
– Det blir varmare för var dag som går. Jag tror att de slår ut nu, säger han och vill inte veta mer om den ”jäkla nattfrosten” som satt bruna spår på blommor som varit tidigt ute.
Riktiga magnoliaälskare vet att allt inte är över när praktmagnolian gjort sitt. Då vecklar junimagnolian ut sina gula blommor. I Botan kan de ses som ”stora gammaldags djupa tallrikar” när tiden är inne. Till skillnad mot stjärnmagnolia och praktmagnolia bjuder de på en sötaktig väldoft.
”Bara John Taylor i Slottsparken har finare kejsarkrona”, säger Åke Hansson om den gula lökperennen, som oftast ses i orange. Nu prunkar den i torparrabatten framför de blommande japanska körsbärsträden.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Blir du inte glad av det här blir du aldrig glad”, säger Åke Hansson om de blommande japanska körsbärsträden på södra plan intill det Gula huset.Bild: Ingemar D Kristiansen
Också de japanska körsbärsträden blommar på bar kvist. Till dem brukar Japanska föreningen komma för att välkomna våren. För tre år sedan donerade föreningen ytterligare fem träd till Botan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen