Malmö

Aktion mot EU-kommissionärens samtal på Malmö högskola – demonstranter la sig ner på scenen

Under torsdagen var EU-kommissionären Cecilia Malmström på Malmö högskola, för en medborgardialog om EU. En kort stund in i samtalet avbröts samtalet av demonstranter.

Evenemanget beskrivs på Malmö högskolas hemsida som följer: ”Det handlar om EU. Det handlar om dig. Vilket EU vill du ha? Vi bjuder på fika från klockan 15”.
Men de som hade sökt sig till stora hörsalen på Orkanen fick inte bara fika och ett samtal om EU:s framtid.
Aktionen går att se ungefär 20 minuter in i EU-kommissionens livesändning nedan.
Ungefär en kvart efter att samtalet kommit igång klev flera personer upp på scenen. Två personer höll upp en blodig flagga, liknande EU:s. Skillnaden: det stod ”InEUmanity” på den. Andra la sig på scengolvet. Ur en högtalare som demonstranterna hade med sig strömmade en röst, protesterande mot de tusentals personer som avlidit på Medelhavet när de försökt fly till Europa.
Läs mer:”Ska EU-samarbetet fortsätta som idag?”
Andra demonstranter visade upp plakat med texter om muslimska kvinnors rätt till arbete och rätten till sina egna kroppar. Det sistnämnda tolkades av Cecilia Malmström som en kommentar till en dom i EU-domstolen.
– Det är jätteviktiga frågor, det är otroliga viktiga frågor. Jag har inte varit tyst i de här frågorna, säger Cecilia Malmström i livesändningen, men tillägger att hon inte kommenterat domen i EU-domstolen:
– Vi kommenterar inte domslut, säger hon.
Flera personer försökte ta högtalaren från demonstranterna men lyckades inte – den var inuti en magväska som en av demonstranterna hade på sig. Flera personer i publiken hördes vädra sin irritation över aktionen i livesändningen.
Efter drygt fem minuter var demonstranterna klara och lämnade scenen. Samtalet fortsatte då som planerat.
Gå till toppen