Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Praktikplatsen första steget mot att hitta sin plats i ett nytt land

Att mixa och matcha – och se till att människor möts. Det var fokus när näringslivet och kommunens nyanlända träffades på Vellinges första jobbmässa.

"Vi vill hjälpa dem att hjälpa sig själva. Att hitta en praktikplats är jätteviktigt. Det här är unga aktiva människor som har mycket att ge", säger Sandra Shebani, etableringscoach i Vellinge.Bild: Micaela Landelius
– Ska man alltid bara praktisera eller kan man få ett riktigt jobb?
Frågan hörs över den fullpackade salen på Lindesgården, dit drygt 90 jobbsökande kommit för att möta det lokala näringslivet.
Sammanlagt var elva företag från bland annat restaurang-, turism-, vård- och trädgårdsbranschen på plats under Vellinges första jobbmässa. Fokus låg på nyanlända och ungdomar, men alla jobbsökande i kommunen var välkomna. Under dagen kunde deltagarna lyssna på presentationer, få tips av arbetsförmedlingen, lära sig skriva CV – eller bara träffas och ta en kopp kaffe i kaféet.
– Vi vill inte bara att dagen ska fokusera på jobbiten. Det viktiga är att människor möts och klickar, det kan leda vidare till både praktikplatser och jobbmöjligheter längre fram, säger Sandra Shebani, som har arbetat som etableringscoach i Vellinge i ett år.
"Personligen drivs jag av övertygelsen att mänskliga möten och relationer är det som är viktigt. Det fanns det mycket goda förutsättningar för idag, säger rekryteraren Monica Hallworth, som var initiativtagaren till dagen.Bild: Micaela Landelius
På enheten finns också tre andra coacher, en rekryterare och en administratör.
– Sedan våra nyanlända kom till kommunen har det bara brakat loss. Vi har ett bra näringsliv och fantastiska ideella organisationer här. Engagemanget och intresset bara växer, säger hon.
Vellinges policy är att kommunens nyanlända ska ha haft en första arbetsplatskontakt inom två månader.
– Vi arbetar väldigt nära klienterna. Vi kan få frågor om allt ifrån var man köper billigast äpplen, till hur man hittar ett jobb. Våra nyanlända undrar mycket – och det är inte alla som litar på systemet. Det gäller att ha båda fötterna på jorden – och våga ställa krav, säger Sandra Shebani.
Hon menar att många redan har fått praktikplatser.
– Vi vill helst att de ska gå på SFI och lära sig svenska, men en del vill praktisera samtidigt. Vi försöker hitta individuella lösningar som passar alla.
Vad är den största svårigheten?
– Att inte tappa bort kvinnorna. De har också behov av ett sammanhang utanför hemmet, precis som männen. Det är viktigt att de inte glöms bort, att vi hittar vägar ut på arbetsmarknaden för dem. Det är något vi alla jobbar väldigt hårt för att uppnå.
Fakta/Praktikplatser i Vellinge
Vellinge erbjuder kommunens nyanlända en månads språkpraktik på halvtid – i kombination med SFI-studier. Praktikplatserna finns både i kommunens egna verksamheter, men också hos upphandlade entreprenörer som Norrlandia, Förenade Care och VA-gruppen.
Under 2017 ska Vellinge ta emot 159 nyanlända med permanent uppehållstillstånd, enligt den kvot kommunen har tilldelats från Migrationsverket.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Abdo Abdullatif, jobbmässa i Vellinge.Bild: Micaela Landelius
Abdo Abdullatif kom till Sverige från Syrien hösten 2015, för några veckor sedan gick flytten till Vellinge. I grunden är han lärare och ingenjör, men just nu ligger fokus på SFI-utbildningen.
–Jag kan tänka mig att fortsätta som lärare, eller bli elektriker. Jobbmässan är ett bra tillfälle att prata med olika människor. Språket är viktigast för mig just nu. Bra svenska är grunden för allting. Det gäller bara att träna, träna och träna.
Hamida Kargar.Bild: Micaela Landelius
Hamida Kargar, ursprungligen från Afghanistan, kom till Vellinge för tre månader sedan. Tidigare har hon studerat turkisk litteratur, men kan tänka sig en framtid som lärare eller sjuksköterska. Mässan gav henne ett viktigt tillfälle att knyta nya kontakter.
– Jag vill inte bara stanna hemma. Det är verkligen viktigt för mig att hitta ett jobb, min svenska kommer att förbättras och jag lär känna mer människor. I framtiden vill jag stanna i Vellinge. Jag har hittat vänner och ett nätverk här, det är sådant som betyder mycket.
Tawab Niazi.Bild: Micaela Landelius
Tawab Niazi arbetade tio år som journalist i Afghanistan. Han kom till Sverige för 1,5 år sedan och är liksom många andra på mässan nyinflyttad i Vellinge.
– Det är viktigt för mig att respektera kulturen och människorna här. Sverige är min andra chans, mitt andra land. Nu funderar jag på att bli polis. Det är mitt sätt att ge något tillbaka.
Gå till toppen