Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Verklighetsflykt, normkritik och läslust i fokus

Under Litteralund hålls en branschkonferens för alla som skapar för och jobbar med barn och unga. Sydsvenskan frågade några besökare i Stadshallen: Vilken är den hetaste frågan inom barn- och ungdomslitteraturen just nu?

Lena Albin, förskollärare på Annegården i Lund, besökte Litteralunds konferens under torsdagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lena Albin, förskollärare på Annegården: "Silent books. Det har blivit ett begrepp efter att volontärer i Lampedusa visade böcker utan text för flyktingbarn och lät dem tolka vad de såg. Barnen slapp bli distraherade av text och kunde bara fokusera på bilder och berätta utifrån dem."
Maria Falk är barnbibliotekarie på sjukhusbiblioteket i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Maria Falk, barnbibliotekarie på sjukhusbiblioteket i Lund: "Böcker om barn som flyr har varit det stora under det senaste året. Böcker om hur man leker, alltså att läsa böcker om hur man leker istället för att leka, är en annan trend."
Bibliotekarien Anita Höglund passar på besöka Lund, staden hon pluggade i, under Litteralunds konferensdagar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Anita Höglund, bibliotekarie i Botkyrka och Tumba: "Läsning är ett huvudtema med tanke på Pisa-resultaten: hur får man barn att läsa? Normkritik och böcker om barn i krig och flykt är teman under konferensen."
Författarna Lena Sjöberg och Bengt-Erik Engholm samtalar med Linnéa Krylén, illustratör och författare, och Martin Emtenäs, tidigare programledare för Mitt i naturen och författare till Vilda djurboken, under rubriken "Med nyfikenheten som mål".Bild: Ingemar D Kristiansen
Under torsdagen hölls seminarier om sambandet mellan att skriva normbrytande och att ifrågasätta normer, om hur man genom faktaböcker kan göra barn och unga ännu mer nyfikna och kunskapssökande, och om den ständiga ökningen av utgivna barn- och ungdomsböcker.
För författarbesöken under konferensen står bland andra de ALMA-prisbelönade författarna Kitty Crowther och Meg Rosoff som under torsdagen berättade vad priset inneburit för dem.
Den italienske författaren och illustratören Agnese Baruzzi höll workshop i att skapa färgstarka bilderböcker för barn, och Lundaförfattaren Mårten Melin gav "en skrivpedagogisk boost" åt dem som jobbar med barn mellan 9 och 15 år.
Under fredagen fortsätter konferensen med fler författarbesök, seminarier och workshops. Då handlar det bland annat om vilka som ska läsa om barn på flykt, och elever från Kulturskolan är med i samtalet om takt och ton när man skriver om kärlek och saker som händer i kroppen.
Gå till toppen