Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Individer med stor våldspotential"

Nazister ska marschera på Faluns gator på första maj. Kommunen vill inte ge dem någon uppmärksamhet, och polisen säger sig ha situationen under kontroll. Samtidigt höjer antirasistiska Expo ett varningens finger för en synnerligen våldsam rörelse.

Motdemonstranter kastar snöbollar på polisen under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm i november. ArkivbildBild: Fredrik Sandberg/TT
Öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt om tillstånd för att demonstrera på måndag i Falun. Polisen förväntar sig fler deltagare jämfört med den demonstration som förra året hölls i Borlänge.
– Förra året kom det runt 300, i år tror vi på fler. Det är väl det jag kan säga egentligen, annars har jag ingen uppfattning, säger biträdande kommenderingschef Peter Karlsson.
I ansökan om att få demonstrera uppskattar alla organisationer hur många som väntas delta, för NMR är den siffran 650. Enligt Peter Karlsson har det förts dialog med rörelsen sedan ansökan kom in i februari, och siffran har pendlat.
– Jag tar den med en nypa salt, säger han.
Enligt antirasistiska stiftelsen Expo kan naziströrelsen mycket väl mobilisera över den angivna siffran. Expo menar också att NMR tagit större plats i högerextrema kretsar sedan Svenskarnas parti lades ned för några år sedan.
– Det handlar inte bara om högerextrem opinionsbildning, att de använder det fria ordet för att sprida sina idéer. Utan det handlar därutöver om att det här är en grupp som också är ett hot mot människor som kommer i deras väg. Det är individer med stor våldspotential helt enkelt, säger Jonathan Leman, researcher på Expo om NMR.
Kommunfullmäktiges ordförande i Falun, Anna Strindberg (S), säger att hon förstår att folk blir rädda och upprörda över att nazister ska demonstrera i staden, men tycker inte att man ska ge NMR någon uppmärksamhet:
– Om vi ska minimera risken för våld. Jag tror inte att vi ska försöka konfrontera dem på något sätt. Däremot så måste vi starkt ta avstånd från det budskap som de kommer med. Och det tycker jag att vi har gjort från politiskt håll.
Polisen i Falun kommer på måndag att få hjälp från Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Totalt uppskattas ett hundratal poliser vara i tjänst under demonstrationerna.
– Jag förväntar mig att polisen säkerställer sitt uppdrag, att vi i den mån det behövs håller isär de grupper som vill mötas. Jag tror på en bra tillställning, säger Peter Karlsson.
Fakta

Nordiska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo

Gå till toppen