Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Planen för Lunds nya ridhus godkänd

Kommunfullmäktige har klubbat detaljplanen för den nya ridanläggningen på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen. Men i debatten hördes protester, bland annat mot att högklassig åkermark tas i anspråk.

Bild: Johan Strömbeck
Den nya anläggningen är tänkt att ersätta Lund Civila Ryttarförenings, LCR, nuvarande ridhus på Smörlyckan.
– Det här innebär att vi ger möjlighet och förutsättningar för att bygga en ny ridskola för väldigt många av Lunds ridintresserade ungdomar och andra, sa Björn Abelson (S) när han inledde debatten.
Även Ulf Nymark (MP) ville säga ja, trots att anläggningen byggs på bra jordbruksmark.
– Vi i Miljöpartiet har gjort en övervägning. Eftersom översiktsplanen hela tiden har varit inriktad på rekreation, eftersom ärendet har segdragits, eftersom det är ett angeläget behov att det blir en ny ridanläggning och eftersom det är en idrott som så markant domineras av kvinnor och tjejer så är det viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv att vi nu kommer till skott, sa han.
Då reagerade Jan Annerstedt (FNL), som menar att MP säger sig vilja försvara den bästa åkerjorden, men ofta agerar tvärtom.
– Gång på gång hör vi samma resonemang. Nästa gång när vi ska bygga på den fina åkerjorden hör vi nya argument av samma slag. Om varje politikergeneration håller på med retorik av det slaget och sedan fattar beslut mot sitt partiprogram, mot alla tänkbara rationella skäl, så blir det så här, sa han.
– Jag är själv ryttare och jag tycker att det är jätteviktigt att flickor och pojkar kan rida och att även äldre personer har möjlighet att göra. Men det här är en helt tokig placering av en ridanläggning.
Även Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna var motståndare till att klubba detaljplanen och placera den nya ridanläggningen på platsen. Bland annat menade Zoltan Wagner (KD) att hästar som går förbi forskningsanläggningen Max IV, som ligger i närheten, kan komma att störa vetenskapliga experiment när deras hovar slår mot gångstigen.
Övriga partier sa ja till detaljplanen, men Moderaterna signalerade tvekan till att verkställa planerna och verkligen bygga anläggningen.
– Vi har fått höra att det i dagsläget inte finns något behov av flytt från LCR:s befintliga lokaler. Moderaterna är tveksamma till om kommunen ska bygga ridhus och framför allt om man ska göra det för en enskild ryttarförening. Vi anser att om anläggningen så småningom byggs så ska det säkras att även andra ryttarföreningar i kommunen har tillträde, sa Klas Svanberg (M).
Gå till toppen