Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bildelsligan sprängd – fyra personer häktade

Härvan rör stulna bildelar för miljontals kronor. Nu väntar ett omfattande arbete med att spåra stöldgodset. Bedömningen är att de fyra misstänkta skulle kunna sabotera utredningen på fri fot.

Under lördagen ställdes fyra män inför häktningsdomare på Rättscentrum i Malmö. Inför en mindre publik på åhörarsidan förklarades bevisningen tillräckligt starkt för beslutet att alla fyra skulle häktas.
– De fyra misstänkta som finns har blivit häktade, säger jouråklagaren Lars Wilhelmsson.
Männen häktades på sannolika skäl för grovt häleri. De tros vara inblandade i en härva med stulna bildelar som rullades upp i veckan. Enligt Sydsvenskans information finns i vissa fall fingeravtryck som knyter misstänkta till brott.
Läs också Bildelsliga sprängd i Skåne – fyra misstänkta fast
De fyra männen blir nu kvar på häktet i minst två veckor till. Det kommer med största sannolikhet bli betydligt längre än så. Det återstår ett omfattande arbete att spåra det misstänkta godset och knyta det till stölder.
– Det finns risk att de påverkar bevisningen eftersom det är flera inblandade. En risk att de pratar ihop sig inför kommande förhör. Det är gemensamt för allihopa, säger Lars Wilhelmsson.
Polisen slog till i onsdags och grep männen i en samordnad insats. De kopplas till ett beslag av delar från lyxbilar som i sin tur har möjliga förgreningar till en våg av stölder mot bilar. Främst i Malmö men även Helsingborg och Lund. Polisen förhoppning är att genombrottet ska kunna klara upp tidigare stölder.
Läs också 123 stölder av bildelar sedan nyår i Malmö
Bara i Malmö har 244 bilar länsats på värdefulla delar sedan årsskiftet. Det är främst ägare av BMW, Mercedes och Volvo som har drabbats när tjuvarna har monterat ur rattar, instrumentpaneler och strålkastare. Polisen har beskrivit ligan som experter med goda tekniska kunskaper.
De fyra häktade är mellan 23 och 32 år gamla och har samtliga kopplingar till Malmö.
Gå till toppen