Nord & Francke

Skam, analys avsnitt 3 - dilemmat!

Vi skärskådar den norska serien varje vecka. Idag: Leva som man lär?

Detta är alltså en analys av avsnitt 3 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
De två första avsnitten var möjligen lite trevande. Men nu är det igång på allvar. Jag som följer klippen och det som sker mellan dem på Skamsajten har både gråtit och fått hjärtklappning i veckan. Jag skriver detta med oro i både sinne och kropp.
Veckans fokus har legat på den spirande kärleken mellan Sana och Yousef. I avsnittets första scen lär Yousef Sana att skala morötter på ett väldigt gulligt sätt. Sedan några dagar tillbaka håller de på med ett lågintensivt flirtande på Messenger. Sana är så uppfylld av sina känslor att hon inte kan låta bli att berätta för sin mamma att det finns en gutt hon liker. Mammans första ord: Är han muslim?
Där hissades en varningsflagg, när Sana blixtsnabbt svarade ja. Kunde hon verkligen vara säker på det? I olika Skamgrupper på Facebook jag är med i började diskussionen i tisdags – hej Sofia Arvidsson, jag talar om dig! – vad händer om Yousef inte är muslim?
Det kommer vi att få reda på – för han är ju inte det.
Fredag kväll hade Sana föräldrafritt och arrangerade bussmöte hemma hos sig. Hon, Noora, Eva, Chris och Vilde har gått ihop med Pepsi Max-gänget och köpt bussen de var och tittade på i förra avsnittet och Sana är busschef. Mötet övergick i fest med skrål, dans och alkohol. I rask följd händer detta: hennes bror Elias dyker upp med sina kompisar, undrar vad som pågår och berättar att föräldrarna just stigit ut ur bilen nere på gatan och är på väg upp. Killarna ser till att få ut alla gäster, Sana snabbröjer bort flaskor och burkar och hennes mamma och pappa står plötsligt i hallen.
I hallen står också en kvarglömd vodkaflaska och Yousef låtsas att det är hans. Det är när Sana smiter in på sitt rum och skickar honom ett tackmeddelande som hon får reda på att han inte är muslim. PANG! Eftertexterna visas till It's a sin med Pet Shop Boys.
Nu börjar prövningarna för Sana på riktigt. Hon är troende muslim och övertygelsen säger henne att hon ska gifta sig med en muslim. Men hon har blivit hjälplöst förälskad i en som inte tror på Allah. Begreppet leva som man lär kan alltså betyda två saker här, antingen att Sana håller sig strikt till sin tro, eller att hon följer sitt hjärta. Avsnittets avslutande klipp heter Jeg dømmer ingen, vilket möjligen är en hint.
I andra säsongen blev feministen Noora kär i fuckboyen William och Sana rådde henne bestämt att ge förhållandet en ärlig chans. I tredje säsongen var det Sana som lotsade Isak genom komma ut-processen när han trots sina fördomar mot homosexuella blev kär i Even. Kommer hon att kunna vara lika förlåtande mot sig själv? Kommer hon eventuellt att kunna gå emot sina föräldrars vilja? Och – är det någon som kommer att finnas där för henne nu och stötta?
Det är så skickligt gjort detta – på samma sätt som jag var VAR en 17-åring kille som blev kär i en annan kille i förra säsongen, känner jag nu att jag ÄR en 17-årig muslimsk tjej som har fastnat i en hart när omöjlig situation. Där finns mycket av kvaliteten med Skam.
Parallellt med Sanas och Yousefs historia ligger den gamla historien med Even och ballonggänget och puttrar. Av det korta samtalet mellan Sana och Even i skolkorridoren förstår man nu helt att hon känner till hans förflutna och vad som hänt i relationen med ballonggänget. Men hon har skyddat honom sedan höstterminen startade och gör det fortfarande, nu när hemligheten är på väg att avslöjas. Kan hon fortsätta rädda honom, och kan han rädda henne tillbaka nu?
Detta är sista säsongen och det märks att serieskaparen Julie Andem vill klämma in mycket. Alla härvor ska helst redas ut på de återstående sju avsnitten. Shits bout to go down yo skrev hon på sin Instagram när nya säsongen startade. Jag har en känsla av att allt kommer att bli mycket, mycket värre för Sana, Even och några av de andra – och för oss – innan vi kan andas lugnt igen.
Avsnitt 3 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen