Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spanien stoppar svensk på Perus begäran

I snart 25 år har Abimael Guzmán, grundaren och ledaren för den maoistiska gerillan Sendero Luminoso i Peru, suttit bakom lås och bom, livstidsdömd för massmord. Här vid ännu en rättegång i februari i år. Arkivbild.Bild: Martin Mejia/AP/TT
Spanska myndigheter har tagit passet från en svensk medborgare på Gran Canaria. Orsaken är en internationell arresteringsorder på begäran av Peru som anklagar den tidigare peruanske mannen för samröre med den terrorstämplade maoistgerillan Sendero Luminoso, rapporterar DN som refererar spanska El País.
Mannen, som fick politisk asyl i Sverige 1981, har under åren rest till många länder med svenskt pass och har varit i Spanien en handfull gånger.
Den 5 mars anlände han till Las Palmas och dagen efter kom polisen till hotellet och konfiskerade passet. Nu har han hyrt en lägenhet i väntan på vad spanska myndigheter ska hitta på.
Mannens syster var gift med den numera fängslade Sendero Luminoso-ledaren Abimael Guzmán, vilket enligt honom förklarar att Peru vill åt honom.
– Jag har aldrig samarbetat med Sendero Luminoso, säger han till El País.
Gå till toppen