Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Därför ”killgissar” killar

Har du undrat varför en del män alltid verkar veta precis hur det är ställt med vissa saker, baserat på ren magkänsla snarare än en kognitiv eftertanke? Nu kommer ett möjligt svar – det kan bero på testosteronet.

Forskare tror att testosteron kan öka känslan av att "jag har rätt". ArkivbildBild: Janerik Henrikson/TT
Det är forskare vid bland annat tekniska institutet i Kalifornien som bestämde sig för att testa en hypotes om att högre doser av det manliga könshormonet testosteron kan ligga bakom att en del män ibland verkar luta sig mer mot intuition och magkänsla än eftertanke.
Forskarna delade in 243 män i två grupper, där deltagarna i den ena fick en dos testosteron och den andra gruppen placebo. Alla fick dels göra ett vanligt mattetest, dels ett klurigare test som undersökte deras förmåga till eftertanke.
I det andra testet ingick bland annat frågan: Ett slagträ och en boll kostar 1:10 dollar tillsammans. Slagträet kostar 1 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar bollen?
Trodde du att det rätta svaret är 10 cent? I så fall tänkte du kanske lite för snabbt. Korrekt svar är nämligen att bollen kostar 5 cent, och slagträet 1:05 dollar.
Det visade sig att deltagarna som fått testosteron gjorde betydligt sämre ifrån sig på testet än de som fått placebo. I snitt svarade de förstnämnda rätt på 20 procent färre frågor än de andra. De gav dessutom fel svar snabbare, och rätt svar dröjde längre. Den här effekten syntes inte på det enkla mattetestet.
"Vi såg att testosteron-gruppen var mycket mer ivriga att ge snabba svar på kuggfrågor, där ens första gissning oftast är fel. Vi tror att testosteronet antingen hämmar processen att fundera igenom din insats, eller så ökar det känslan av att 'jag har definitivt rätt'", säger professor Colin Camerer, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Studien kommer att presenteras i tidskriften Psychological Science.
Fakta

Killgissa

Att killgissa är ett slanguttryck som används för situationer där en man uttalar sig tvärsäkert om något som han egentligen inte har en aning om.

Gå till toppen