Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fransk duell om presidentpost hårdnar

Med en vecka kvar till finalen hårdnar duellen om nyckeln till det franska presidentpalatset. En hatets företrädare mot en oligarkernas bankir som vill sälja ut Frankrike. Så beskriver kandidaterna, Marine Le Pen från Nationella fronten och Emmanuel Macron från En Marche, varandra.

Marine Le Pen med slogan på en affisch.Bild: Michel Euler/AP/TT
En vecka efter att de båda slagit ut de nio andra kandidaterna i den första omgången verkar finalrundan den 7 maj mer oviss än när Macron slutade som etta i första ronden. Han bedömdes då kunna göra det igen, och har fått kritik för att han verkade lite väl säker på det.
Då spådde opinionsmätningarna drygt 60 procent för Macron och under 40 för Le Pen. Men avståndet har minskat.
Båda har ökat tempot och resandet och varit flitiga i media. Det gäller att hålla i redan vunna röster och anpassa utspel för att locka väljare från de kandidater som försvann ut genom bakdörren.
Nya affischer trycktes upp – porträtt med korta deviser, utan partisymboler. Det gäller att visa än mer presidentpotential. Le Pen steg direkt av partiledarskapet också, kanske till viss del för att slippa ses som företrädare för ett parti som många fransmän ännu ser som högerextremt eller omöjligt att rösta på.
Macron manar "Tillsammans, Frankrike", men möter skepsis och motstånd hos många väljare för sitt relativt liberala ekonomiska program, sin EU-vänlighet och öppenhet för handel. Utspelen inför avgörandet får inte bli för djärva för den som vill samla röster.
Marine Le Pen talar om "Välj Frankrike". I det finns en udd mot Macron, en önskemotståndare för Le Pen eftersom han är "komplett i sin liberala hållning", enligt författaren och journalisten Tomas Lindbom.
– Hon kan koncentrera sig på att utmåla Macron som en person som saknar ambitioner att skydda fransmännen och ställa upp för Frankrike och snarare är en kosmopolit, en globalist som går det internationella kapitalets och Bryssels ärenden, säger Lindbom som följt kampanjen på plats och nyligen kom ut med en bok om presidentvalet.
Han tror att 39-årige Macrons lönsamma bakgrund i bankvärlden är lite jobbigare för honom att hantera än man skulle kunna ana.
Runt hälften av de sju miljoner vänsterväljare som röstade på Jean-Luc Mélenchon kan, enligt opinionsmätningar, inte tänka sig att rösta Macron. Han som ses som en produkt av det system de vill göra slut med.
Det har Marine Le Pen tagit fasta på genom att lägga ut en Twittervideo där hon direkt vänder sig till Mélenchons väljare och vädjar om stöd för att hindra Macron. Hon har fått en av de utslagna kandidaterna, nationalisten Nicolas Dupont-Aignan som fick knappt fem procent av rösterna i första rundan, att alliera sig med henne mot löfte om posten som premiärminister om hon blir president.
– Hon är väldigt aktiv, och fräck, säger Ingmarie Froman, journalist och Frankrikekännare, och beskriver Marine Le Pen som en betydligt skickligare talare än Emmanuel Macron, viktigt i striden mot mål.
Men Froman tror att Le Pen ser 2017 som ett genrep inför nästa presidentval, 2022. Hon skulle riskera att bli en president utan ett parlament bakom sig vid en seger nu.
Fakta

Duellanterna

Emmanuel Macron, 39 år, vann den första omgången med 23,8 procent av rösterna. Macron var tidigare ekonomiminister i Socialistpartiets regering, men kandiderar för en nystartad och oberoende mittenvänsterrörelse, bildad våren 2016 och döpt till En marche (ungefär "På väg"). EU-vän, men vill se kraftiga reformer i eurosamarbetet.

Marine Le Pen, 48 år, kom tvåa med 21,5 procent av rösterna. Hon leder invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten sedan 2011. Har försökt tona ned partiets främlingsfientlighet efter att ha tagit över från sin pappa Jean-Marie, som hon dessutom kastat ut ur partiet. Vill folkomrösta om EU och euron och lämna Schengensamarbetet.

Fakta

Politiken

EU/HANDEL

Macron: Vara kvar i EU, men reformera eurosamarbetet. Är generellt för frihandel.

Le Pen: Vill lämna Schengen direkt, lämna eurosamarbetet och omförhandla villkoren med EU. Om det inte är möjligt, ha folkomröstning om att lämna unionen. Vill säga upp internationella handelsavtal och införa importskatt.

EKONOMISK POLITIK

Macron: Sänkt bolagsskatt, från 33 till 25 procent. Vill reformera pensionssystemet utan att höja pensionsåldern eller sänka pensionerna, slå ihop de olika systemen för arbetslöshetsförsäkring, sänka arbetsgivaravgifter för låginkomsttagare. Satsningar på 50 miljarder euro över fem år ska gå till infrastruktur, miljöinvesteringar och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet.

Le Pen: Sänkta inkomstskatter och högre bidrag. Ska finansieras med minskat fusk inom systemen, förändringar i EU-samarbetet och minskad invandring. Sänkt pris på bensin och el. Sänkt pensionsålder till 60 år. Offentliga upphandlingar ska bara vara för franska företag om prisskillnaden inte är för stor.

INVANDRING/INTEGRATION

Macron: Vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader. Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang. Statliga bidrag till arbetsgivare som anställer personer bosatta i socialt utsatta områden.

Le Pen: Begränsa invandringen till 10 000 personer per år, personer som vistats illegalt i Frankrike ska inte kunna få uppehållstillstånd, inte heller tillgång till grundläggande vård. Vill göra det svårare att bli fransk medborgare. Arbetsgivare som anställer utlänningar får betala extra skatt.

SÄKERHET

Macron: Vill anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser, öka försvarsbudgeten från 1,8 till 2,0 procent av BNP, ge böter direkt på plats för narkotikabruk och förbjuda gängledare att vistas i vissa områden.

Le Pen: Vill anställa 15 000 fler poliser, bygga 40 000 nya fängelseplatser, utvisa alla dömda utländska personer. Franska försvaret ska inte ta order från Nato.

Källa: AFP

Gå till toppen