Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ordnar du ett välkomnande gästrum

Övernattande gäster kan vara en utmaning för både värd och gäster. Det spelar ingen roll hur väl man känner varandra, att sova under samma tak, göra morgontoalett i samma badrum och mötas över frukostbordet kan fresta på de bästa av relationer.

Har du ett extra rum hemma kan du underlätta för alla genom att skapa ett mysigt gästrum där gästerna kan rå om sig själva. Den extra omsorg du lagt ner kommer att märkas och bädda för en trevlig vistelse utan onödiga irritationsmoment. Gör så här:
Morgonrock från Åhlens och karaff från Affari.
1. Förutom rena handdukar, en liten och en stor, kan du lägga fram en morgonrock och ett par inneskor som gör promenaden mellan sovrum och badrum värdig. Morgonrock från Åhléns, 349 kr.
Krokar från Lagerhaus.
2. Förvaring är viktig, särskilt om rummet är litet. Satsa på väggkrokar (plus ett par galgar) en plats att stuva undan resväskan på eller en plats där man kan ha den framme. Hängare från Lagerhaus, 149 kr.
3. Bra läsbelysning vid sängen är alltid uppskattat, liksom sedvanligt genomtänkt belysning med allmänljus och mysbelysning. Vägglampa från Flos, 1 849 kr.
4. En karaff med vatten gör att gästen slipper tassa ut och rota i köksskåpen nattetid. Karaff och glas i ett från Affari, 139 kr.
5. Sätt ihop en liten ”omsorgslåda” eller korg med saker som öronproppar, värktabletter och handkräm. Eller köp ett litet resekit med tandborste och allt som kan ha glömts hemma. Designade öronproppar från danska Hay.
Bild: Ikea
6.
Tekniken är alltid viktig, inte minst på resa. Se till att eluttag finns tillgängliga, skriv ner lösenord till eventuellt wifi och om du har en extra telefonladdare – lägg fram den. Trådlös laddningsplatta för smartphone. Ikea, 349 kr.
Rullgardin från Jotex.Bild: Jotex
7. På resa får man ibland mer tid över att läsa. Gör i ordning ett litet bibliotek med böcker och tidningar.
Pläd från Elvang och lampa från Flos.
8. Bädda med rena sköna sängkläder och två huvudkuddar av olika slag. Komplettera ett lätt och luftigt täcke med en varm ullpläd. Aprikosfärgad pläd från Elvang i alpacka och fårull, 1 095 kr.
9. Mörkläggning. Hur mörkt vi vill ha när vi sover varierar, men säkert är att i själva vill välja. Komplettera eventuella gardinlängder med en diskret mörkläggningsrullgardin.
Bild: Mio
10.
Välj en så stor säng du har plats med för att kunna hysa så många gäster som möjligt. En medelhård resårbotten med en tjock bäddmadrass på sover de flesta gott på ett par nätter.
Gå till toppen