Wimans blogg

En straff i Bukarest kan betyda mer än en straff på stadion

Den nördiga uppföljningen av MFF:s seedningschanser i CL-kvalet går mot galet dramatisk upplösning.

Med en helblek insats av MFF mot Kalmar och en halvblek mot Örebro, kan det vara förmätet att prata om Europaspelet. Men det är ju ofta en helt annan historia och vi ska väl inte glömma när vi spanar genom våra kritiska glasögon att MFF leder allsvenskan klart efter sex omgångar, kommer att ha fyra poängs försprång även när alla lag spelat sex matcher.
Så låt oss höja blicken mot Europa för att febra lite...
Ni kan väl historien vid det här laget. Malmö FF är seedat i andra kvalomgången till Champions League. Den omgång där laget kliver in.
Vid seger där har MFF hela vintern balanserat på gränsen till seedning i kvalomgång tre också. Det har varit lite lätt nördigt att följa Europas alla mindre ligor när så mycket återstått. Men nu återstår inte många matcher och inte många frågetecken.
Som vanligt har ni alla exakta fakta på Uefaranken, som väl också är den som febrat oss mest av allt. Vill ni fördjupa er ordentligt, så rekommenderar jag varmt ett besök där. Där får ni alla siffror och därifrån har jag förstås hämtat alla grundfakta. Sen gäller det bara att botanisera i tabellerna...
Den här helgen har sannerligen dramatiken böljat fram och tillbaka.
En straff i Bukarest på måndagskvällen spetsade till allt än mer och ökade MFF:s hopp. Den kan rent ekonomiskt alltså betyda långt mer än en straff för MFF mot Örebro samma måndagskväll.
Låt oss ta det i en något annan ordning för att kanske göra det lättare att förstå. Och så ber vi till tabellgudarna att jag har räknat rätt.
För att MFF ska bli seedat krävs att laget har bland de tio högsta Uefapoängen bland lagen som finns i omgång tre.
Det räcker med elfte högsta poäng om "rätt" lag vinner Europa League och Tjeckiens mästarlag är ett av de tio före MFF. Tjeckien får i det läget en direktplats till CL. (se Uefarankens blogg för exakt förklaring varför det är så).
Framme i semifinaler nu finns två chanser. Laget som vinner Europa League ska nämligen vara direktkvalat till Champions League via sin ligaplacering. Ajax kunde i praktiken säkrat den platsen i nederländska ligan i förra omgången, men förlorade mot trean PSV. Har dock tre poäng ner till detta Eindhoven och två lag direktkvalar. Även Manchester United kan bli det, men har slarvat bort ett par chanser nu. United måste bli trea i Premier League för att direktkvala till CL. United ligger femma en poäng bakom fyran Man City och trean Liverpool med fyra matcher kvar...
Ajax möter Lyon i semifinal i Europa League och United möter Celta Vigo.
Att MFF ska bli seedat via elfteplatsen är både krångligare och mindre sannolikt ändå. Alltså bör det läggas fokus på att MFF når den tionde rankningsplatsen.
MFF ligger just nu på tolfte rankningsplats. Tror vi. Reglerna för tjeckiska ligan tycks oklara. Mer om det nedan.
För att förstå skillnaden mellan att vara seedad och oseedad kan man nämna att som seedat lag riskerar man inte att möta Olympaikos, Salzburg eller Celtic till exempel. Man kan i stället få möta lag som Astana, Rosenborg eller isländska mästarna...
Tre ligor är föremål för vår hundraprocentiga uppmärksamhet.
Rumänska ligan
Här kom straffen som kan betyda allt. På fem (!) minuters övertid avgjorde Dinamo Bukarestderbyt mot FCSB (tidigare Steua Bukarest med en straff som innebar 2-1-seger. Det innebär att bättre än MFF rankade FCSB bara leder ligan på målskillnad före Viitorul som är sämre rankat än MFF. Och detta har enbart akademisk betydelse, för i SLUTTABELLEN räknas inbördes möten vid lika poäng och där har Viitorul "vunnit" mot FCSB - om jag tolkat allt rätt - när två omgångar återstår av det så kallade Mästerskapsslutspelet.
Tjeckiska ligan
I Tjeckien leder sämre än MFF rankade Slavia Prag före högre än MFF rankade Plzen. Eller så är det tvärtom. Lagen ligger nämligen på samma poäng. Enligt Wikipedia avgör inbördes möten och i så fall liger Plzen först, enligt andra sidor går man på målskillnad och då är Slavia först. Förmodligen är det så att inbördes möte räknas, men först i sluttabellen, varför tabellerna ser olika ut nu. Fyra omgångar återstår.
Cypriotiska ligan
Mesta långskottet, men ändå. Högre än MFF rankade Apoel leder fyra poäng före Larnaca. Men lagen möts i nästa omgång. Seger för Larnaca och bara en poäng skiljer och Apoel möter också trean Apollon i sista omgången. Apollon kan faktiskt då också ha häng på ligasegern. Tre omgångar återstår i nuläget.
Om inget lag passerar bakifrån (se nedan), så är MFF seedat om det går "rätt" i två av ligorna ovan.
De lag ni som MFF-are ska hålla på är alltså Viitorul i Rumänien, Slavia Prag i Tjeckien och Larnaca och Apollon på Cypern.
Ska vi ta nördkrångelvägen också - med reservation för fel - så om Ajax eller Man Utd vinner Europa League och direktkvalar till CL via ligaplacering så är paradoxen den att om högrankade Plzen vinner tjeckiska ligan, räcker det med att MFF får "rätt" vinnare i Rumänien eller Cypern.
Hoten bakifrån
I helgen förlorade Maccabi Tel Aviv - trots mål av Vidar Örn Kjartansson - seriefinalen mot Beer Sheeva, som därmed vinner ligan och som är sämre rankat än MFF. Tel Aviv var högre rankat.
Polska ligan är ett hot, då högrankade Legia Warszawa visserligen bara ligger trea men bara har två poäng upp till förstaplatsen. Här återstår hela sex omgångar, så beskeden härifrån dröjer.
I kroatiska ligan ska Rijeka tappa åtta poängs försprång på högrankade Dinamo Zagreb, vilket inte förefaller troligt.
Gå till toppen