Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven lovade hårda tag mot brottslighet

Statsminister Stefan Löfven lovade hårda tag mot brottsligheten i sina förstamajtal. Hans andra budskap var att det nu är tid för välfärdsreformer. Regeringen ska i höstens budgetproposition satsa en "patientmiljard" årligen på snabb vård.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller förstamajtal i Slottsparken i Landskrona.Bild: Emil Langvad/TT
Till skillnad från mer traditionella första majtal fick brottsligheten stort utrymme när Löfven talade i Landskrona och Malmö. Han tog upp öppen knarkhandel, rädsla för att gå hem ensam på kvällar och den senaste tidens många skottlossningar, inte minst i Malmö.
– Jag blir förbannad på riktigt. Brottsligheten kväver vår frihet, den kuvar våra liv. Vi kan aldrig acceptera det, sade Löfven inför omkring 500 åhörare i Landskrona.
Då hade hans första majtåg strax innan passerat förbi en utbränd bil i centrala Landskrona.
Löfven kom inte med några nya satsningar mot brottsligheten, men pekade bland annat på S-löftet om 10 000 fler poliser på sikt och på skärpta straff för de som attackera blåljuspersonal.
Inför några tusen i åhörare i ett blåsigt, men soligt Folkets park Malmö kom Löfven även in på kampen mot terrorister.
– De ska jagas med den samlade kraften i hela den svenska demokratin, sade han.
Statsministern talade också mot kvinnoförtryck i hederns namn och mot självutnämnda sedlighetspoliser i förorterna.
– Aldrig, aldrig att dessa män ska få bestämma över kvinnors liv, sade Löfven och fick talets kanske största applåd.
Strax innan hade han avbrutits av två kvinnor i huvudduk som krävde respekt för muslimska kvinnors rättigheter. En av kvinnorna uppgav till Expressen efteråt att de protesterade mot en dom i EU:s domstol som ger arbetsgivare rätt att neka anställda att bära huvudduk.
Det viktigaste budskapet i talet var enligt Löfven själv, att det nu finns ett överskott i de offentliga finanserna som ska satsas på välfärd. Statsministern talade om "massiva nyrekryteringar" av bland annat poliser, sjuksköterskor och lärare. Han presenterade också en nyhet.
Regeringen ska i höstens budgetproposition satsa en "patientmiljard" årligen på snabb vård.
– Det är för många som får vänta för länge på vård och vi vill korta den tiden, säger Löfven.
Vårdgarantin ger i dag rätt att träffa en läkare inom sju dagar. Hur mycket garantin kan kortas vill inte Löfven spekulera i. Han hänvisar till en utredning som ska vara klar i juni.
Miljarden kan, enligt Löfven, bland annat gå till generösare öppettider, mer resurser och personal på vårdcentralerna.
En del av pengarna ska också gå till vad regeringen kallar patientkontrakt för patienter med komplexa vårdbehov. Kontrakten ska vara en sammanhållen plan över alla inplanerade vårdinsatser och innebära en samordning av alla vårdkontakter.
Den rödgröna regeringen har avskaffat Alliansregeringens kömiljard och köerna har blivit längre de senaste åren. Löfven tycker dock inte att det var ett misstag att avskaffa den.
– Det var inte vård efter behov, säger han.
Löfven hävdar att kömiljarden framförallt gynnade förstagångspatienter på bekostnad av patienter med komplicerade behov.
– Det är inte ett sådant system vi ska ha.
Attackerna på den borgerliga oppositionen var annars inte särskilt många. I Malmö angrep Löfven Moderatledaren Anna Kinberg Batra för att vilja "kroka arm" med SD. Statsministern undrade vad M tänker ge i utbyte för SD:s stöd och skickade iväg en varning till "alla seriösa partier".
– Lek inte med elden – ni kommer att bränna så mycket mer än er själva.
Gå till toppen