Sverige

Man anhållen efter moskébrand

Sveriges största shiamuslimska moské – Imam Ali Islamic Center i Järfälla – har skadats i en brand. En man har anhållits misstänkt för att ha anlagt branden. – Det finns en hat- och hotbild mot oss, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfunden i Sverige.

Delar av Imam Ali-moskén i Jakobsberg Järfälla kommun norr om Stockholm har förstörts i en brand natten mot måndag. Polisen misstänker att någon tände på byggnaden.Bild: Anders Wiklund/TT
Oron är stor bland moskéns församlingsmedlemmar efter att deras lokal eldhärjades i en brand som började i fasaden sent på valborgsmässoaftonen. Delar av den 100 gånger 60 meter stora lokalen är förstörd och kan inte användas i nuläget. Trots detta samlades omkring 50 medlemmar på parkeringsplatsen utanför på måndagen för att be tillsammans.
– Det var ett väldigt snabbt initiativ, säger moskéns talesperson Akil Zahiri.
En person anhölls klockan 15 misstänkt för att ha anlagt branden. Han är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.
– Han hämtades in till förhör i förmiddags och har efter det anhållits för mordbrand, säger polisens presstalesperson Lars Byström till TT.
Varken polis eller åklagare vill ge några ytterligare kommentarer i nuläget. Byström säger att det nog finns en del vittnesuppgifter som måste kontrolleras.
Larmet om branden kom in klockan 23.16 på söndagskvällen. Akil Zahiri berättar att en församlingsmedlem ringde honom och berättade om branden. Han kastade sig in i bilen och körde raka vägen till moskén, men kunde bara se på när lågorna slukade en tredjedel av byggnaden.
– Det brann och det var mycket rök som kom ut från taket, och jag såg även lågor. Det var inte så mycket att göra, säger han.
Tidigare under kvällen befann sig mer än 400 församlingsmedlemmar i moskén för att fira en shiamuslimsk högtid till minne av den helige imamen Husayn ibn Alis födelsedag. Men när branden uppstod fanns bara fyra, fem personer kvar i byggnaden, enligt Akil Zahiri.
Polisen har spärrat av moskén och genomför en teknisk undersökning under måndagen. Händelsen utreds som mordbrand.
Haider Ibrahim, ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna i Järfälla och ordförande för Islamiska shiasamfunden i Sverige, säger att man varit rädd för att något sådant här kan hända. Särskilt efter i oktober förra året då en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö utsattes för ett brandattentat. En man stod där åtalad misstänkt för terrorbrott men friades.
– Vi är väldigt ledsna och har varit oroliga för att det kan hända igen. Allt tyder på att det är en anlagd brand. Vi har pratat med polisen om att det kan hända någonting mot oss.
– Det finns alltid en hat- och hotbild mot oss eftersom IS ser oss som deras största fiende samtidigt som högerextrema tittar på oss muslimer som en homogen grupp, säger Haider Ibrahim.
Enligt uppgifter till Aftonbladet har en övervakningskamera filmat en ensam person som smugit runt kring byggnaden, något som Haider Ibrahim kan bekräfta. Polisen vill inte kommentera uppgifterna men utgår ifrån att någon tänt på.
– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, polisens presstalesperson i Stockholm.
Säkerhetspolisen har också kopplats in i händelsen och samarbetar med polisen i deras utredning. Haider Ibrahim hoppas att Säpo gör vad som krävs efter den ökade hotbilden som gör många församlingsmedlemmar oroade.
– De säger inte vad de gör men jag hoppas att de gör tillräckligt mycket för att skydda oss.
Den låga delen av moskén har fått omfattande skador. Hela byggnaden måste saneras på grund av röken från branden. Församlingen har redan börjat tänka på hur bönelokalen kan skyddas bättre i framtiden.
– Vi vill att verksamheten ska fortsätta så fort det går så att vi ger signalen till de som förstör för oss att vi aldrig ger upp. Vi fortsätter en kamp för ett lugnt och demokratiskt samhälle, säger Haidar Ibrahim.
Fakta

Sunni och shia

Sunni och shia utgör den stora klyftan inom islam. Striden började redan med Muhammeds död år 632 – shia hävdar att profeten hade utsett kusinen Ali till näste ledare, kalif, medan sunni tycker att Muhammed inte hann peka ut någon. Än i dag är de därför oeniga om hur ledare ska tas fram.

Sunni är i särklass störst, med upp till 90 procent av alla muslimer i världen. Om man delar upp även kristendomen i trosriktningar är sunniislam världens största religion, med upp till 1,5 miljarder troende, följd av katolicismen med 1,2 miljarder.

Sunni dominerar därför en mängd länder, från Mauretanien i väster till Indonesien i öster, även om det varierar väldigt vilken roll religionen har i samhället.

Shia har en dominerande roll i Iran, Azerbajdzjan, Bahrain och Irak, och är en betydande minoritet även i länder som Libanon, Jemen och Kuwait.

Källor: CIA World Factbook, BBC

Gå till toppen