Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter bojkotten – alternativ bokmässa på G

Både författare och förlag har uttryckt ilska över att Nya Tider bjudits in till Bokmässan. Nu håller en alternativ mässa på att växa fram med författarsamtal och debatt.

En alternativ bokmässa håller på att ta form i Göteborg. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Litteraturhuset i Göteborg huserar förlag och redaktioner för tidsskrifter. Föreningen jobbar nu tillsammans med Författarförbundet och tidsskriften Glänta för att dra i gång ett alternativ till Bokmässan – detta efter att många motsatt sig att högerextrema Nya Tider ska ställa ut, rapporterar SVT Kulturnyheterna.
Över 200 författare har meddelat att de bojkottar Bokmässan i år.
– Författarna har ställt sig till förfogande, de vi har haft kontakt med är framför allt de som är aktuella med böcker, säger Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg och arrangör för den alternativa bokmässan, till TT.
Tanken är att på fyra – fem scener i Världskulturmuseet hålla författarsamtal och husera programpunkter som bojkottande förlag och författare egentligen hade tänkt ha på den "ordinarie" Bokmässan. Mässan riktar sig mot allmänheten och utöver Världskulturmuseet kommer den alternativa mässan att äga rum i Litteraturhusets lokaler.
– Just nu försöker vi få i hop allt, men det kommer att bli ett bra program för en läsande allmänhet, säger Sofia Gräsberg.
Fakta

Bojkotten

I ett upprop i Dagens Nyheter skrev 127 författare att de ämnar bojkotta Bokmässan på grund av att Nya Tider tillåts ställa ut.

Antalet växte till över 200. Bland dem syns namn som Peter Englund, Mian Lodalen, Annika Thor, Johannes Anyuru och Klas Östergren.

Även flera förlag har meddelat att de inte kommer.

Bokmässans vd Maria Källsson har sagt till TT att gränsen för henne går vid svensk lag och Nya Tider har inte begått något brott.

Gå till toppen