Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Id-kontroller bort, gränskontroller skärps

Resenärer över Öresund slipper nu id-kontrollerna. Regeringen vill samtidigt se skärpta gränskontroller.

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson håller pressträff om gräns- och ID-kontrollerna. Regeringen skärper gränskontrollerna, samtidigt som id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor över Öresund tas bort.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vid midnatt, natten till torsdag, upphör kraven på trafikbolagen att kontrollera id på tåg-, buss- och färjeresenärerna över Öresund. Regeringen anser inte längre att det behövs för att ha ordning och reda i asylmottagandet.
För många pendlare är beskedet en lättnad. Id-kontrollerna har förlängt restiden mellan Malmö och Köpenhamn och skapat stor irritation.
– Vi är så nöjda. Jag har dansat på jobbet, säger Ture Ertmann pendlarrepresentant för gruppen BroenLive.
Ertmann bor i Malmö och har under fem års tid pendlat till Danmark.
– Tron på Öresundsregionen har knäckts lite, men nu får vi se, säger han.
Lotta Wara pendlar med Öresundstågen från Hyllie station till jobb i Köpenhamn.
– Bra att slippa de dubbla kontrollerna. De tar mycket tid. Att gränskontrollerna samtidigt förstärks är bra, trygghet är viktigt, säger hon innan hon springer vidare till bussen.
Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne uppger att id-kontrollanterna försvinner så snart klockan slår midnatt natten till torsdagen.
– Sedan kan det bli lite omställningstid för tågen, för tidtabellen är anpassad efter kontrollerna. Men vår ambition är att göra det så fort det bara går, säger han.
Han vill också gärna se att polisens gränskontroller så snart som möjligt förändras så att de utförs när tågen rullar. I dag sker de när tågen står stilla.
Regeringen ser nu ett behov av skärpta gränskontroller för att kompensera för de borttagna id-kontrollerna.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) uppger att gränspolisen sedan några veckor höjt nivån och "i princip" kontrollerat alla tågresenärer. Han bedömer att polisen kommer att behålla den nivån.
Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, tycker att det är svårt att uttala sig om vad förstärkt gränskontroll exakt betyder.
– Vi behöver titta på det de kommande dagarna, vad det innebär i resurser och varifrån vi ska ta resurser, säger han.
I dag jobbar cirka 130 personer med gränskontrollen.
– För att få till en fullgod eller nära nog hundraprocentig kontroll över de här stora flödena behöver man nog nästan fördubbla det, någonstans mellan 250 och 280 medarbetare. Det kommer att kräva omprioriteringar och resurstillförsel, säger Engström.
EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos påpekar att gränskontroller måste vara proportionerliga i enlighet med de rekommendationer EU-kommissionen presenterade på tisdagen.
EU-kommissionen vill att Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge under sex månader fasar ut de gränskontroller som infördes i samband med flyktingkrisen hösten 2015. Det är en rekommendation som EU:s ministerråd ska fatta beslut om inom kort.
Inrikesminister Ygeman tror att EU har förståelse för Sveriges situation. Dessutom planerar regeringen andra gränsåtgärder som ligger mer i linje med rekommendationerna.
Bland dem finns en automatisk kameraövervakning med nummerplåts- och fordonstypsavkänning på Öresundsbron och ökad kapacitet för fordonsröntgen hos polis och tull.
Regeringen vill också införa regler för "gränsnära" kontroll i zonen precis innanför gränsen, likt man gör i Nederländerna.
Ygeman tror att de åtgärderna även kan vara effektiva mot vapen- och människosmuggling.
Fakta

Två kontroller

Migrationskrisen 2015 ledde till att 163 000 personer sökte asyl i Sverige. Det svenska mottagningssystemet mäktade inte med så många, dubbelt upp jämfört med 2014. Dessutom saknade det stora flertalet id-handlingar.

• Regeringen beslutade att den 12 november 2015 införa gränskontroller i Malmö, Trelleborg och Helsingborg. Polisen kontrollerar att alla som reser in i Sverige från andra EU-länder har rätt att göra det. Andra stoppas från inresa. Gränskontroller är ett tillfälligt tillåtet undantag från Schengenreglerna om den allmänna ordningen och säkerheten hotas, vilket är regeringens åsikt.

• En ny lag och förordning möjliggjorde id-kontroller från den 4 januari 2016 av alla resenärer från Danmark till Sverige. Kontrollerna utförs av transportföretagen, till exempel på Kastrups flygplats, och har ihop med gränskontrollerna inneburit stora förseningar som särskilt drabbat pendlarna. Id-kontrollerna gjorde också att Öresundstågens turtäthet minskade från var tionde minut i rusningstid till var tjugonde minut.

Gå till toppen