Heidi Avellan

Heidi Avellan: Köpenhamn kom närmare igen.

Äntligen! Det kalla kaoset på Kastrup är över.
Id-kontrollerna på tåget försvinner. Det ska åter gå att åka hela vägen från Köpenhamn till Skåne utan att kliva av tåget på Kastrup, ställa sig i kön och vänta på id-kontrollen – som görs när nästa tåg har rullat in.
Frustrerande. Kallt. Och stressigt.
Nu förlängs inte kontrollerna som infördes den 4 januari 2016.
De ses inte längre som nödvändiga.
De försvinner. Snart ska också tågen gå upp i normal turtäthet.
Och Köpenhamn kommer liksom närmare igen. Det blir enkelt och bekvämt att resa i Öresundsregionen. Att jobba på andra sidan Sundet – utan att varje dag ha lite ont i magen för att det är så svårt att säga när man är hemma igen eller när det går att hämta på dagis. Att bara åka över för att ta del av kulturutbudet på andra sidan, gå på restaurang, shoppa.
Precis som det ska vara. Precis som det var tänkt i Öresundsregionen.
Men det här betyder alls inte raka rör in i Sverige. För samtidigt skärper regeringen gränskontrollerna. Alla resenärer ska kontrolleras.
"Regeringens bedömning är att gränskontrollerna fortsatt behövs och behöver skärpas", sade Anders Ygeman (S) på en presskonferens under tisdagseftermiddagen.
Att ett land håller koll på vilka som befinner sig där är inte orimligt, särskilt inte i dessa tider av terrorhot. Hur det sker spelar däremot en stor roll för den som pendlar dagligen– om det sker ombord på rullande tåg, som planen sett ut på senare tid, eller medan tåget står stilla på Hyllie.
Hur som helst är de slopade id-kontrollerna ett bra besked. De var en panikåtgärd som tillkom för att stoppa flyktingströmmen, men drabbade Öresundspendlarna, näringslivet, integrationen. Utformningen var fel från början.
Att regeringen äntligen insett detta var inte en dag för tidigt.
[texten är ändrad efter första publicering]
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Läs alla artiklar om: Gränskontrollerna
Gå till toppen