Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Le Pen – inte en familj som alla andra

Pappa är flerfaldigt dömd, mamma vek ut sig naken efter skilsmässan och systerdotterns popularitet kan få partiet att rämna. Om Marine Le Pen blir fransk statschef får landet en presidentfamilj som definitivt inte är som alla andra.

Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, kramas med pappan Jean-Marie. Arkivbild.Bild: Laurent Cipriani/AP/TT
Den franska Nationella frontens ledarfamilj har utifrån länge beskådats med en kombination av fnys och fasa.
Med bara några dagar kvar till avgörandet i årets presidentval är det dock inte någon omöjlighet att fiskarfamiljen från Bretagne nästa vecka står i spetsen för hela Frankrike.
– Om fransmännen håller ögonen öppna så har de i den andra omgången möjlighet att göra henne till president, sade partigrundaren Jean-Marie Le Pen i fransk tv om dottern Marine efter den första omgången.
Hyfsat nöjd var han – men var snabbt ändå ute med en pik mot dotterns trots allt ganska magra valkampanj, där hon stadigt gick tillbaka i opinionen.
– Jag skulle ha kampanjat mer som Trump, sade pappa i en radiointervju.
Uttalandet är inte direkt oväntat med tanke på de gnisslande relationer som kännetecknar familjen Le Pen sedan lång tid tillbaka. Allra värst var det kanske 1987 när Marines mamma Pierrette vek ut sig naken i Playboy, som ett sätt att hämnas på Jean-Marie efter deras skilsmässa.
– Han var grym mot mig, på grund av sin stolthet och fåfänga, berättade Pierrette som efter 24 års äktenskap lämnade maken för en journalist, som hade som uppdrag att skriva hans biografi.
Även far och dotter har sedan dess rykt ihop. För två år sedan kastades pappa ut med buller och bång ur det parti som han själv grundat, då Marine tröttnat på ständigt återkommande rasism och antisemitism.
– Herr Ebola kan lösa det på tre månader, var ett citat från fadern, uttalat på en mottagning i Marseille, om att virusepidemin i Västafrika skulle kunna sätta stopp för världens befolkningsökning.
Nästa familjegräl väntar kanske mellan Marine och systerdottern Marion, vars relation är tämligen frostig. Den sistnämnda blev 2012 landets yngsta parlamentsledamot i modern tid och placeras ofta betydligt närmare morfar än moster när det gäller politisk hållning.
– När man har ett politiskt öde framför sig som Marion då måste man fortsätta, sade Jean-Marie om barnbarnet i fransk radio i förra veckan.
Den populära Marion, med en mer konservativ syn på religion, äktenskap och familjeliv, kan mycket väl bli den i familjen som kandiderar i nästa presidentval, om inte moster Marine blir vald på söndag.
Minst 40 procent av rösterna lär behövas för att undvika en ledarstrid.
– Annars måste strategin ändras. Hon har förstått att man måste bygga allianser, sade väljaren Jacky om Marion till belgiska tidningen Le Soir vid ett valmöte i Paris i måndags.
Fakta

Tre generationer Le Pen

Jean-Marie Le Pen (född 1928) är född i en liten fiskarby i Bretagne och förlorade tidigt sin far, vars fiskebåt gick på en mina 1942. Han har varit fransk parlamentsledamot i två omgångar för olika partier, 1956–62 och 1986–88. Han är EU-parlamentsledamot sedan 1984, bortsett från ett drygt år 2003–04 då han var utesluten. År 1972 grundade han partiet Nationella fronten, som han ledde fram till 2011. Är flerfaldigt dömd för hatbrott och bagatelliserande av Förintelsen och har kandiderat till presidentposten fem gånger, senast 2007.

Marine Le Pen (född 1968) är en av tre döttrar till Jean-Marie Le Pen. Hon är utbildad advokat men sedan slutet av 1990-talet politiker på heltid för Nationella fronten, där hon övertog partiledarskapet från fadern 2011. Är EU-parlamentsledamot sedan 2004 och kandiderar i år för andra gången till presidentposten.

Marion Maréchal-Le Pen (född 1989) är dotter till Jean-Marie Le Pens dotter Yann och blev 2012 landets yngsta parlamentsledamot i modern tid, då hon valdes in för Nationella fronten i en valkrets i Vaucluse i södra Frankrike. Var i december 2015 den av partiets företrädare som var närmast att ta över en hel region, när hon fick 45 procent av rösterna i regionalvalet i Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Fakta

Le Pen i presidentval

Så här har det gått i tidigare presidentval för familjen Le Pen:

* 1974: Jean-Marie Le Pen, sjua med 0,7 procent i första valomgången

* 1988: Jean-Marie Le Pen, fyra med 14,4 procent i första valomgången

* 1995: Jean-Marie Le Pen, fyra med 15,0 procent i första valomgången

* 2002: Jean-Marie Le Pen, tvåa med 16,9 procent i första valomgången, tvåa med 17,8 procent i andra valomgången

* 2007: Jean-Marie Le Pen, fyra med 10,4 procent i första valomgången

* 2012: Marine Le Pen, trea med 17,9 procent i första valomgången

* 2017: Marine Le Pen, tvåa med 21,3 procent i första valomgången

Källa: Franska inrikesdepartementet

Gå till toppen