Malmö

Läsartext: Att leva som man lär stämmer inte för Postnord

Bild: Sven-Erik Svensson
1000 företagare i Fosie med omnejd mister sitt postkontor.
Postnord lägger ner sitt företagskontor på Agnesfridsvägen som betjänar bl a Fosie industriområde, Fosie handelsområde, Fredriksbergs handelsområde, Jägersro handelsområde, Elisedalsområdet. 250 postboxar på Agnesfridsvägen flyttas till Toftanäs. En körsträcka på 16 kilometer. Detta är inte alls miljövänligt. Företagen (som är många) i Oxie, Käglinge, Arrie, Lockarp med flera har Agnesfridsvägen som sitt närmaste företagspostkontor.
Postnord hänvisar även till de närmaste postombuden där körsträckan blir 5–12 kilometer.
Postnord säger att hos postombuden kan man skicka brev o paket, köpa frimärken och förpackningar med porto. Hur gör man med alla andra företagsärenden? Vem ersätter den tidsspillan man får i kön hos postombudet där man står och lyssnar på alla tips- och lottdiskussioner. Det är ju i regel i spelköerna som postkunderna hänvisas till.
Hur gör man med parkering? Företagarna kommer ofta med större skåpbil eller lastbil. Postombuden passar för hushållen där man gör sitt enkla postärende samtidigt som man handlar sin mat.
Om man räknar med 200 postbesökare (det finns ju 250 boxar) varje dag kan man räkna ut att merkostnaden för företagarna med körning och tidsspillan blir cirka 1,5 miljoner kronor per månad eller 18 miljoner per år. Har vi råd med det?
Vilken kraftig miljöpåverkan det blir!
Att leva som man lär stämmer inte för Postnord. På ett av deras reklamblad kan man läsa: ”Skicka ett brev, stöd arbetet för en bättre miljö” och ”Köp ett frimärke för miljöns skull”.

Börje Andersson

Oxie​
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen