Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författarduo från Lund släpper debut

Varken Kerstin Ivarsson eller Johan Andersson har släppt någon bok tidigare. Nu har de gått samman och skildrat en miljö som de båda vistats mycket i.

Bild: Nilla Lind
Den 22 maj släpps den allra första boken i deras författarkarriärer. Spänningsromanen "Råttan" utspelar sig i Malmö och handlar likväl om Arbetsförmedlingens korridorer – där man vill känna sig som tryggast, som organiserad brottslighet.
– Vi har båda varit chefer på Arbetsförmedlingen och slutat, det har vi gemensamt. Så vi har båda sett den miljön som vi skildrar i boken, berättar Johan Andersson.
I dag jobbar de på olika håll, Kerstin Ivarsson har utbildat sig till läkare och Johan Andersson har sedan Arbetsförmedlingen även jobbat som polis och nu som socionom inom sjukvården. Johan beskriver romanen som något nytt, de skildrar den nya brottsligheten. Det är något som de upplever att ingen annan riktigt gjort på det sättet tidigare.
– Jag har haft mycket input genom mitt jobb som polis också, förklarar Johan Andersson.
Idén om att skriva boken tillsammans kom under en after work. Johan hade gått och grubblat länge och ville skriva en bok i just den här miljön där handlingen nu utspelar sig. Han började prata med Kerstin om sin idé och hon lät nyfiken. Några dagar senare hade hon fått ett mejl från Johan i sin inkorg.
– Det var så roligt för jag fick ett svar där hon skrev att hon trott att jag skämtade, men hon ville vara med.
Efter det började arbetet med boken. Det har främst varit Kerstin som suttit vid tangenterna och skrivit. Johan har haft mycket idéer och tankar och de har byggt upp storyn tillsammans. Johan har ibland gått in och ändrat också, om han tyckt att något känts fel. De har båda två haft en väldigt rak kommunikation om just den biten, om det varit något som de velat ändra på.
– Jag har alltid skrivit men behövde att någon hjälpte till att dra mig framåt, förklarar Kerstin Ivarsson.
Johan har själv inte skrivit skönlitterärt på det sättet tidigare. Han har skrivit mycket i jobbet, men det är ju på ett annat sätt säger han.
– Vi har använt dropbox och lagt in texter där. Jag har vågat vara tuff om det har varit något som känts fel, berättar Johan.
På samma sätt förklarar Kerstin att hon vågat avvika från ursprungsplanen om berättelsen velat ta sig in på en ny väg. De var redan i början av arbetet fast beslutna om att detta inte skulle bli en text som bara blev liggandes på en hårddisk. Det skulle bli någonting av manuset, som var redo för att bli läst av de första utomstående ögonen under 2014.
– Vi har haft flera referensläsare, vi har också valt att tacka dem i boken, säger Johan.
Att boken äntligen är klar har Kerstin och Johan olika känslor kring. Skrivprocessen har inneburit att det blivit någon timme här och någon timme där. Kerstin studerade till läkare samtidigt, så det har gått sakta med säkert framåt.
– Det känns overkligt, jag har aldrig sett mig som författare, menar Johan.
– Det känns fantastiskt roligt och det är starka känslor. Det är lite som att hålla i sitt barn att hålla i boken. Samtidigt är jag nästan lite rädd också, inför läsarnas reaktioner, förklarar Kerstin.
De föreställer sig att det ska bli en uppföljare. Planer på nya miljöer att ta sig an har de redan. Men vilka de är vill de inte avslöja ännu.
Boken ges ut på Blue förlag. Releasefesten hålls på Garaget i Malmö den 22 maj klockan 18.30.
Gå till toppen