Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Möbler, sallader och journalistik vinnare i Lund

Återanvända kontorsmöbler, populära sallader och konstruktiv journalistik. Där har ni vinnarna av årets näringslivspriser i Lund.

Glada pristagare. Från vänster: Rebar Ali och Arez Said från Grönt och gott. Tor Sjödin och Richard Järnhäll från Soeco kontorsmöbler AB, Cecilia Nebel, Nebel media och Ola Sjödin, Soeco kontorsmöbler AB.Bild: Martin Hallgren
Priset som årets företagare gick till Ola och Tor Sjödin samt Richard Järnhäll på Soeco kontorsmöbler i Dalby. Arez Said och Rebar Ali från salladsbaren Grönt och gott fick pris som årets lundaköpman. Och journalisten Cecilia Nebel utsågs till årets nyföretagare.
– Det är en hedersbetygelse som betyder oerhört mycket, säger Ola Sjödin. Man söker ju alltid efter bekräftelse för det man gör, det gör väl alla människor.
Soeco AB startade 2012 och affärsidén är i grunden rätt enkel. Företaget köper begagnade kontorsmöbler, renoverar dem och säljer dem vidare.
Men Soeco har också en social affärsidé. Tre procent av omsättningen går till olika ideella föreningar och man har även många anställda som av olika skäl har svårt att komma in i det ordinarie arbetslivet.
Till årets lundaköpman utsågs Arez Said och Rebar Ali som driver salladsbaren Grönt och gott, som finns både i centrum och på Helsingkrona nation. Priset delas ut av Handelsföreningen i Lund och består bland annat av ett presentkort som gäller i butikerna i Lunds centrum.
– Kan vi handla hos oss själva? sa Arez Said när han tog emot priset.
– Det här betyder väldigt mycket, att någon annan har sett vårt arbete och att vi är på rätt väg, sa Rebar Ali.
De två kusinerna passade också på att släppa en nyhet. Till hösten ska de öppna en grytbar bredvid salladsbaren på Helsingkrona nation.
– Det blir enkla, goda grytor av en bra kock från Stockholm, sa Arez Said.
Slutligen fick journalisten Cecilia Nebel pris som årets nyföretagare av Lunds nyföretagarcentrum.
Hon jobbade tidigare på Sydsvenskans Lundaredaktion och är fortfarande ansvarig för Sydsvenskans talkshow Late Night Lund.
Nu driver hon det egna bolaget Nebel media och ägnar sig åt journalistik och kommunikation i olika former. I likhet med sina pristagarkollegor var hon glad och hedrad över utmärkelsen. Något prisutdelarna fäste särskild vikt vid är hennes satsning på konstruktiv journalistik.
– Jag är otroligt glad. Vilken ära. Det här ska jag bära med mig både grå och soliga dagar.
– Det är en bekräftelse på att man är på rätt väg. Alla ensamföretagare kan behöva en belöning ibland, för det är verkligen inte alla dagar som är som den här.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen