Malmö

Ubåt har lagt till i Malmö– ska visas upp för Saab Kockums

HMS Södermanland har kommit på besök från Karlskrona, och lagt till vid Klaffbron i Malmö. Allmänheten kommer dock inte få möjlighet att kika in i ubåten denna gång.

Mika Persson bor i Västra hamnen i Malmö, och under onsdagsmorgonen när hon gjorde sig redo att åka till jobbet kastade hon ett öga ut genom fönstret. Klockan var strax efter sju.
– Jag har fönster ut mot Barsebäck och ser bron bort mot vänster. Jag tittade och tänkte: ”vad fasen, är inte det där en ubåt?”
Hon hämtade sin kamera och zoomade in. Mycket riktigt – vad hon såg var en ubåt som tätt följdes av en vit motorbåt.
– Toppen på ubåten är ju uppe, och den är på väg in i inloppet vid Västra hamnen. Jag blev helt paff och lite exalterad, säger hon.
Bild: Bengt Arvidson
Klockan åtta lade ubåten till vid Västra hamnen. Rebecka Signäs är kommunikatör på första ubåtsflottiljen i Karlskrona och bekräftar att ubåten är svensk.
– Det är HMS Södermanland. Hon gör ett kortare hamnbesök och kommer ligga till kaj idag och imorgon. Vi kommer bland annat att ha visningar för Saab Kockums, säger hon.
HMS Södermanland lämnade Karlskrona under gårdagen. Just vid det här tillfället kommer det inte finnas möjlighet för allmänheten att gå in i ubåten och titta, men man kan obehindrat titta från kajen.
En besättning på strax över 30 personer har färdats med ubåten, som är strax över 60 meter lång.
Bild: Läsarbild
Bild: Mika Persson/Läsarbild
Läs alla artiklar om: Ubåt i Öresund
Gå till toppen