Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Akuten har förvandlats till Dantes inferno

Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag var på akutmottagningen i Lund.
Det var en bagatellartad åkomma, blodutgjutning i ett protesimplanterat knä.
Tyvärr kunde varken vårdcentral eller ortopedmottagningen göra ultraljud så jag hänvisades till akuten för att utesluta trombos. Efter sju timmars god behandling kunde jag gå hem.
Då var klockan 15.30. Jag lämnade ett överfullt väntrum där personalen tvingades ge ordinationer mitt bland alla (annars hade man fått gå in på toaletten med doktorn) och kom ut i en mottagning där mina associationer gick till Dantes inferno.
Det var människor överallt. De låg på britsar, hängde på stolar, stod stödda mot väggen.
Mitt i allt detta utförde den tappra personalen vård.
Sekretess, integritet var inte att tänka på. Hade det skett en större olycka, var det attentat? Nej tydligen en rätt ordinär arbetsdag, visserligen efter en helg men ändå. Och läkare och sjukvårdande personal var orubbligt vänliga, icke stressade (åtminstone inte märkbart). Och utförde sitt arbete lugnt och metodiskt.
Hur orkar ni? Kommer de unga läkarkandidater jag träffade att slutföra sin utbildning med denna framtidsvision som erfarenhet?
Jag förundras och förfäras.
Kära landstingschefer, gör ett studiebesök!
Hjälp er personal och oss medborgare till en förändring.
Situationen är inte värdig ett samhälle med goda resurser 2017. Som skyddsombud hade jag stängt en sådan arbetsplats. Hur sker de ekonomiska prioriteringarna?
Vems är ansvaret? Vem tar ansvaret?

Margareta Sjöstedt

Lund
Gå till toppen