Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Håkan Engström: Azerbajdzjan med extra hästkrafter

Artisten Dihaj lämnade inte alla hästar hemma

FOTO: Andres Putting
Strax utanför arenan i Kiev finns en italiensk restauarang som heter "Mafia". Men det är inte bara ukrainarna som har maffian på hjärnan. Det verkar också koreografen och kostymören bakom Azerbajdzjans bidrag i ESC ha.
Hur så? Alla som sett "Gudfadern" vet att ett avhugget hästhuvud har en särskild betydelse. Bädda ner ett sådant i din polares säng, och din polare förstår att du inte vill pola med honom längre. Du vill hota honom. Du antyder att nästa gång är det hans tur (hans tur att få huvudet avskuret, alltså, inte hans tur att bli omstoppad).
Säga vad man vill om maffian, men de talar nästan alltid klarspråk. Man tar sällan miste på symboliken.
Och där faller nog tyvärr analogin. ESC-bidragen är ofta väldigt tydliga, men lika ofta är det tydligt att ingen har den minsta susning om vad man vill säga. Vad är det med det här hästhuvudet, på toppen av en kostymklädd man på toppen av en stege? Vad betyder det? Vad ska det vara bra för?
På A svarar jag: ingen aning. På B svarar jag: det är bra för showen!
För det är en bra show, om nu show är det rätta uttrycket. Azerbajdzjan tävlar med ett ganska spännande och väldigt mystifierande nummer. Sångerskan som kallar sig Dihaj – Diana Hacıyeva – ägnar stora delar av framträdandet till att klottra nyckelord på en stor griffeltavla. Det går att utläsa vad det står (sensation, fantasy, extremes, so so, bad buy, fight etc) fast återigen inte riktigt vad de i sammanhanget ska betyda. Coolt.
Innan de tre minuterna i direktsändning är över har bildproducenten radikalt bytt kameravinklar, och numret påminner plötsligt om Lars von Triers film "Dogville" – den där Nicole Kidman går omkring i vad som mest ser ut som en skiss.
Riktigt så udda är inte azerernas låt, men det är en av startfältets mest fascinerande. Får gärna gå vidare. Eller för att tala maffiaspråk: det kan vara er tur nästa gång.
Gå till toppen