Wimans blogg

Fem spelare bryter barriären och är med i MFF:s fotbollsskola

De första trevande stegen med flickfotboll är tagna nu.

MFF:s årsmöte 2016 beslutade att föreningen skulle ha fotboll för kvinnor också. Klubben valde att starta från grunden och öppnade fotbollsskolan för flickor hösten 2016.
Resultatet blev något överraskande - noll sökte.
Men till vårens och sommarens skola - som nu dragit igång - är resultatet i alla fall marginellt bättre.
– Vi gjorde en ännu större marknadsföring nu, men vi vill ju inte gå ut och ta spelare från Rosengård och LB07. De har ju väl fungerande verksamheter. Vi fick in anmälningar från fem flickor. De var i lite olika åldrar och är nu med i olika grupper, berättar Per Ågren, som jobbar med MFF i samhället, där fotbollsskolan numera sorterar under.
Samtidigt anmälde 70 nya pojkar att de ville vara med. Fotbollsskolan är för 6-8 år på pojksidan och 6-9 år på flicksidan. Totalt finns det drygt 225 barn med.
Så de flesta hade nog väntat ett betydligt större intresse från flicksidan. Per Ågren har sina tankar.
– Det måste byggas underifrån. En nyfikenhet och ett intresse att koma in i fotbollen. Tjejernas idrottsutövande ser nog lite annorlunda ut ibland. Jag har själv en nioårig dotter där hemma och ser förstås hur hon tänker. Hon spelar i LB07, men jag har inte pushat henne. Hon började för att en kompis var där. Sen har hon sett vad fotbollen ger och har spelat i två år. Men det är min högst personliga åsikt som absolut inte har någon som helst forskningsgrund.
Han menar också att approachen till just MFF blir lite annorlunda än på pojksidan.
– Killar - framför allt från de östra delarna av stan - och deras föräldrar vill till MFF till varje pris. De är där de ser karriären. Tjejer ser inte det där. Finns det en lokal klubb, börjar man där. Ser man också till andra miljöer och kulturer, kanske tjejerna inte ens får spela. Det där måste vi komma runt inom fotbollen och locka en högre andel av tjejer med annan bakgrund.
Finns det då en plan för att verkligen utveckla nystarten på flicksidan och de utmaningar som finns? Jodå, Per Ågren berättar om ett tydligt avstamp.
– Derbyt den 30 augusti, Det är där vi ställer de frågorna. Vi kommer att bygga runt matchen och det temat och kommer med evenemang kring det längre fram.
Derbyt? Jo, naturligtvis det historiska mötet mellan LB07 och FC Rosengård i allsvenskan på Swedbank stadion. LB07:s hemmamatch spelas ju i MFF-borgen och alla tre klubbarna kommer att samarbeta kring evenemanget som onekligen har förutsättningar att både bli en manifestation och ett avstamp för den kvinnliga fotbollen i Malmö.
Gå till toppen