Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

”Folkets House” blir centrum för internationell integrationsfestival i Malmö

Under tolv dagar i augusti kommer Enskifteshagen i Malmö att göras om till en festivalplats för samtal om integration. På gräsytan kommer en spektakulär mötesplats med namnet ”Folkets House” att byggas och rymma gäster från hela världen.

"Folkets House" blir mötesplats för Opportunity Space Festival i Enskifteshagen den 22 augusti-2 september.
New York-institutet Van Alen Institute är kända runtom i världen för sitt arbete med stadsutvecklingsfrågor och när Malmö var i världens blickpunkt för den stora flyktingströmmen hösten 2015 så hörde Van Alen av sig till Malmö med en idé om hur man med design och arkitektur kan underlätta ekonomisk och social integration.
– Hela den här satsningen ska ses i ljuset av den enorma insats som Malmöborna gjorde i mottagandet av den stora migrationsströmmen, säger stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.
Att Van Alen Institute tog kontakt med Malmö hade också att göra med att staden har ett rykte om sig att vara innovativa och det börjades ett samarbete med Skanska, White Arkitekter, Individuell Människohjälp och Sveriges Arkitekter. Ett festivalkoncept med namnet Opportunity Space Festival togs fram och det lanserades en internationell tävling för att ta fram en tillfällig mötesplats som kan samla människor med olika bakgrund för att skapa ett mer hållbart Malmö.
Runt 70 förslag skickades in från hela världen och nu är det klart att det vinnande bidraget är ”Folkets House” som hämtat sin inspiration från Folkets Hus runtom i Sverige.
– Det som är speciellt med ”Folkets House” är att konstruktionen är föränderlig beroende på tid på dygnet, säger Christer Larsson.
Den 22 augusti till 2 september ska Opportunity Space Festival äga rum i Enskifteshagen i Annelund i Malmö, strax intill Rörelselekplatsen. Under tolv dagar ska det erbjudas ett festivalprogram inom teman som jobb, entreprenörskap, konst, kultur, mat, rekreation, demokrati och mänskliga rättigheter.
– Det kommer att bli föreläsningar, matchmakings, diskussioner och nätverkande, säger Christer Larsson.
Över 25 företag, organisationer och förvaltningar står bakom festivalprogrammet.
Som det ser ut nu kommer ”Folkets House” att finnas i Enskifteshagen under festivalperioden och sen tas ner.
– Men om vi ser att den kan göra nytta där under längre tid så kommer vi säkert att lösa det, säger Christer Larsson som vill koppla ihop festivalen med arbetet som pågår kring Amiralsstaden, Culture Casbah och Station Rosengård.
Bakom det vinnande förslaget "Folkets House" står Rik Ekström, ARExA (New York); Gustav Fagerström, Walter P. Moore (New York); Milad Barosen, Milou Group (Stockholm); Nathan King, Virginia Tech School of Architecture + Design, Center for Design Research (Blacksburg, VA).
– Det kommer att bli fullt drag där i augusti och jag tycker att det är väldigt kul att Van Alen Institute har frågat just oss i Malmö, säger Christer Larsson.
Den 30 maj kommer det att arrangeras ett publikt evenemang i Enskifteshagen med musik och gratismat för att presentera festivalen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen