Inside Redhawks

Leijon Jönsson: 90 poäng snyter man inte ur näsan bara så där

Andreas Thuresson, Ilari Filppula och André Benoit.Bild: BILDBYRÅN
Gammalt och nytt. Spelare som försvann och värvningar. Alltid en jämförelse. Med Ilari Filppula (33), Andreas Thuresson (33) och André Benoit (24) är 90 poäng borta för Malmö Redhawks. Och 90 poäng snyter man inte ur näsan bara så där. Dessa poäng ska ersättas.
Hur? Andy Miele bör tangera Filppulas skörd. Det tilltänkta nyförvärvet Max Görtz nådde 28 poäng i Frölundas tröja för två år sedan. 30-poängsvallen är inom räckhåll. Görtz är, precis som Thuresson, högerskytt och en stadig bit. Finns dessutom fler referenspunkter: Max pappa Leif spelade för Tyringe – Thuressons moderklubb. Ändå verkar det troligt att Redhawks går för ytterligare en forward med spetsegenskaper. Det senaste nyförvärvet Johan Olofsson är tänkt för en mindre producerande forwardsroll längre ned i näringskedjan.
Benoit ersätts inte rakt av Niklas Arell. Den sistnämnde är en annan spelartyp. Om Arell får ihop tvåsiffrigt i poängkolumnen är klubben säkert nöjd. För han hamnar förmodligen högt i plusminusstatistiken.
En poängback på in-listan känns högprioriterat. Joakim Ryan?
Bland de befintliga offensiva backarna finns en förbättringspotential. Nils Andersson droppade från 30 till 23 poäng. Kommande säsong handlar mycket om att hitta en jämnare nivå, skrapa bort de svajiga insatserna och välja de enkla passningsalternativen när tillfälle ges. Nils Andersson är vid ett vägskäl: toppback i SHL eller en fladdrigare nivå precis under.
Jens Olssons produktion sjönk från 22 poäng till 12, men plusminus skars ned från –18 till –8. Prestationerna under slutspelet kan vara språngbrädan till en riktigt bra säsong. Plusminusnoll och runt 20 poäng hade smakat fågel för Olsson – som har ett utgående kontrakt, precis som Andersson.
Carl-Johan Lerbys poängsumma på fyra lär växa om han inte hamnar på en platå i utvecklingskurvan. Tvåsiffrigt känns troligt om han spelar på sex backar.
Läs alla artiklar om: Redhawks 4 maj
Gå till toppen