Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Engström: Robin Bengtsson står på scen

Rapport från arenan i Kiev

FOTO: Andres Putting
På plats i Europas kornbod för att skilja agnarna från vetet! Eurovision Song Contest avgörs nästa vecka, under tre deltävlingar, och först ut är Robin Bengtsson.
Ja, ni vet ju vem. Han som tycker att ni allihop är så "frickin' beautiful" som röstade honom till segern, med benägen hjälp av en internationell jury förvisso.
Nu på morgonen inleder de tävlande artisterna sin andra omgång repetitioner. Eftersom Sverige har startnummer 1 i tisdagens semifinal är det också Sverige som börjar.
Vad detta innebär? Det mesta vet ni. Han knäpper kavajen och gör sig redo, enär föremålet för hans trånande blickar – med hans ord –"make me wanna åååååååh".
En del annat har ni säkert glömt. Som att regelverket i ESC skiljer sig från Melodifestivalen. Här får man inte ha några körprestationer inspelade på band, och inga extra sångare i kulissen, så "what you see is what you hear". Robin Bengtsson måste gör lite mer av jobbet själv.
Och det hörs. Det låter lite skakigare. Det låter mindre maskinellt och tillputsat. Det låter lite mänskligare. Det låter på sätt och vis lite bättre, mer sympatiskt, men det låter i objektiv mening rätt mycket sämre. Ibland låter han som ett litet lamm som man vill ge välling och en klapp på huvudet.
Det ser också lite annorlunda ut mot hur det var i Melodifestivalen. Han har skippat entrén från de bakre regionerna av arenabygget. Det är mindre av modevisning på rullband. Finesserna och gimmickarna finns istället i bildproduktionen, som faktiskt är ganska spöklik. Dansarna passerar honom på bilden, mer som hologram än som männniskor av kött och blod.
Hur det står sig i tävlingen? Svårt att säga! Förutsättningarna är nya, konkurrenterna är många och de appellerar på så många skilda vis. Är detta en frisk fläkt från den halvmoderna skandinaviska världen? Eller är detta något som bara drunknar i flödet av högintressanta bidrag från halva Eurasien? Återstår att se!
Gå till toppen