Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria Küchen: Se banden mellan uppviglare, våldsverkare och ideologer i den nyfascistiska rörelsen

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
GÖTEBORG 2016-09-24 Besökare under bokmässan i Göteborg på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080Bild: Fredrik Sandberg/TT
Enligt Fredrik Ekelund (3/5) har jag skrivit att författare bör bojkotta bokmässan i år. Det stämmer inte, märker den som läser min text. Tvärtom konstaterar jag att vara-eller-inte-vara-på bokmässan inte är huvudfrågan här. Jag avråder också från att vi ålägger varandra förhållningssätt och metoder. Kort sagt: Jag har inga som helst invändningar mot att kolleger medverkar på bokmässan, oavsett deras skäl.
Däremot har jag förklarat varför jag själv uteblir. Jag har också i sak förklarat relationen mellan Bok & Bibliotek i Norden AB och yttrandefrihetslagstiftningen. Den relationen påverkas inte på minsta vis av mina eller Fredrik Ekelunds åsikter om vilka som bör vara med på bokmässan och inte.
Yttrandefriheten påverkas inte heller av vad näringsidkarna Bok & Bibliotek i Norden AB väljer för affärsetik. I praktiken är det företagets subjektiva beslut om vad de vill ha på montergolvet som bestämmer vad som får utrymme där. Det finns en urvalsprocess:
”Man gör en individuell bedömning utifrån varje utställare som kommer in, man måste se till både helheten men också den individuella utställaren” sa vd för Bok & Bibliotek i Norden AB så sent som i torsdags, apropå att högernationella aktörer som Granskning Sverige och Avpixlat har nekats monter på bokmässan.
Har Fredrik Ekelund invändningar mot denna företagspolicy bör han alltså vända sig direkt till mässledningen. Dock innebär inte mässans hållning att Avpixlats yttrandefrihet har inskränkts. Samtliga aktörer som bokmässan har avvisat, har naturligtvis kvar sin grundlagsskyddade yttrandefrihet helt oanfrätt.
I sitt inlägg kallar Fredrik Ekelund den högerextrema sajten Nordfront för en ”orgie i nazistromantik”. Kanske är det rätt ord för en sajt vars redaktör alltså suttit av fängelsestraff för hets mot folkgrupp i tjugosex fall och uppvigling som stridit mot yttrandefrihetslagen i två. Själv har jag dock svårt att se det romantiska.
Jag ”lyckas inte leda i bevis att Nya Tiders redaktion är nazistisk”, skriver Ekelund, men bevisligen stöder exempelvis Nya Tider en antisemitisk krönikör i hans antidemokratiska uppvigling på Youtube. Soundtracket är samma musik som Breivik lyssnade på medan han massmördade ungdomar på Utøya. Att välja en viss musik är inte olagligt, men en intern signal högerextrema emellan och ett förtäckt hot mot oss andra.
Vill man inte se detta och andra band i den nyfascistiska rörelsen mellan uppviglare, våldsverkare och välformulerade ideologer som skickligt manövrerar inom lagens gränser, då är det inte mycket jag kan göra åt det. Låt mig bara påpeka att nazism och fascism alltid medvetet har arbetat så. Och nu som förr går det inte att säga i efterhand: ”Jag visste inte.”
Gå till toppen