Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sopor och nöjen – Le Pens vapen i norr

Klyftan är djup mellan stad och landsbygd i ett splittrat franskt presidentval. Där misstron och arbetslösheten härskar försöker Marine Le Pen samla stöd – med hjälp av bättre sophämtning och nöjesliv.

Hénin-Beaumont i norra Frankrike är ett av Nationella frontens starkaste fästen.Bild: Wiktor Nummelin/TT
Regnet strilar envist ner över de slitna tegelhusen i Hénin-Beaumont, en halvtimme söder om Lille.
Det här är slagghögarnas, krigskyrkogårdarnas och de tysta skorstenarnas Frankrike, fjärran från rödvin och vackra tavlor i Paris.
Här regerar Nationella fronten både i opinionsmätningarna inför presidentvalet och i kommunhuset. Hénin-Beaumont är en av de knappt 30 kommuner i Frankrike som styrs av Marine Le Pens partikamrater.
Och i vårblasket på gatan ges tummen upp.
– Här har vi det bra, för vi har Nationella fronten. Det är mycket mer ordning nu, anser Brandon Delanche och flickvännen Marine Pagniez.
Resultaten i presidentvalets första omgång visar på ett klart kluvet Frankrike. Storstäder, universitetsområden och de västra delarna av landet föredrog förre ekonomiministern Emmanuel Macron. Landsbygd och slitna industristäder, inte minst i öster, lade främst sina röster på Le Pen.
Hénin-Beaumont är ett av Nationella frontens stora flaggskepp. Marine Le Pen har egentligen ingen koppling till trakten, men valde 2007 att göra den lilla staden till sin politiska bas. Det är här hon har kandiderat till EU-parlamentet, det franska parlamentet och regionstyret i Lille. Och det är här som hon har sina valvakor.
Orsaken heter Steeve Briois, 45, född och uppvuxen i trakten, som steg för steg byggt upp en stark bas för partiet ända sedan han valdes in som fullmäktigeledamot redan vid 22 års ålder. Sedan han för tre år sedan tog över som borgmästare har strategin tydligt varit att visa upp Hénin-Beaumont som exempel på att Nationella fronten kan styra med framgång.
Stadsborna Brandon och Marine håller med.
– Det är mycket mindre sopor på gatorna nu, säger Brandon.
– Och det hålls mer evenemang, konserter och så. Det är mer positivt, tycker Marine.
Som tillfällig besökare är det emellertid inte helt enkelt att se någon större skillnad jämfört med när TT senast var i staden, inför regionalvalet 2015. Järnvägshotellets fönsterrutor är fortfarande krossade och till salu-skyltarna hänger fortsatt på rad längs gatorna i centrum.
Mest synligt är kanske är att Briois kommunhus nu klätts in i byggnadsställningar, med en stolt skylt som förkunnar att fasaden ska rustas upp för 1 171 834 euro – drygt elva miljoner kronor.
Samtidigt har faktiskt stödet för Nationella fronten gått ned jämfört med de senaste åren. I första presidentvalsomgången fick Marine Le Pen 46,5 procent av rösterna i kommunen. Det är partiets lägsta siffra i Hénin-Beaumont sedan förra presidentvalet och nästan 15 procentenheter mindre än vad Le Pen själv fick när hon fördes fram som regional regeringschef i december 2015.
I onsdags kväll demonstrerade dessutom ett hundratal stadsbor mot Le Pen och hennes parti.
– Det är symboliskt att vandra förbi Nationella frontens laboratorium. Jag vill inte att vi en dag vaknar med fascismen vid makten, säger Denis, en av demonstranterna, till lokaltidningen La Voix du Nord.
Fakta

Hénin-Beaumont

Hénin-Beaumont ligger i departementet Pas-de-Calais i nordligaste Frankrike, strax söder om Lille. Kommunen har länge dominerats av gruvdrift och har tidigare hyst sju kolgruvor, även om den sista stängde redan 1970. Spåren av gruvtiden är dock tydliga med flera stora slagghögar runt staden.

I dag har kommunen drygt 26 000 invånare och lever ekonomiskt bland annat på de stora köpcentrum som ligger utmed motorvägen A1, där bland annat Ikea har ett varuhus.

Ekonomiska bekymmer under 2000-talet ledde till att dåvarande borgmästaren Gérard Dalongeville från Socialistpartiet fråntogs sitt uppdrag 2009 på order av det franska inrikesdepartementet. Sedan 2014 är Nationella frontens Steeve Briois borgmästare.

I första omgången av årets presidentval fick Marine Le Pen 46,5 procent av rösterna, närmast följd av Vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon på 19,1 procent. Vänsterliberale Emmanuel Macron fick 14,9 procent.

Fakta

Nationella frontens kommuner

Av Frankrikes drygt 36 000 kommuner styrs 27 av borgmästare från Nationella fronten. I samtliga utom en fick dock partiet färre röster i årets första presidentvalsomgång än vad man fick i det senaste valet, regionalvalet i december 2015.

En av kommunerna är Hénin-Beaumont, där röstutvecklingen sedan 2012 ser ut så här:

År valtyp Nationella frontens resultat i procent

2017 presidentval, första omgången 46,5

2015 regionalval, andra omgången 60,3

regionalval, första omgången 59,4

2015 departementsval, andra omgången 65,2

departementsval, första omgången 60,7

2014 kommunalval 50,2

2012 parlamentsval, andra omgången 55,1

parlamentsval, första omgången 48,2

2012 presidentval, första omgången 35,5

Källa: Le Monde.

Gå till toppen