Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tugga och trampa dig runt tio matstopp på Näset

Redo för en ny kulinarisk cykeltur runt Näset? På lördag är Madamilen tillbaka – och i sommar lanseras succékonceptet från Vellinge i flera skånska kommuner.

"Det är inte klokt. Vi lade ut 400 biljetter, och de sålde på mindre än 24 timmar", säger arrangören Charlotta Ranert.Bild: Carin Pålsson
Första Madamilen trampades igång på Näset i höstas, och sedan har det bara rullat på. I februari såldes 400 biljetter när cykelturnén intog Lunds gator och krogar.
– Jag jobbar med mat i hela världen, men jag bor nere på Näset och vurmar för våra restauranger. Madamilen blev en jättesuccé direkt, som vi ville vidareutveckla. Och nu är vi tillbaka, säger Charlotta Ranert från Pink Chili Consulting Group.
Lördagens start går från Hotell Norregård i Falsterbo. Här får deltagarna meny och karta som visar vägen till de tio matstoppen. Sedan är det fritt fram att strosa, springa eller trampa sig runt mellan de olika restaurangerna.
Hela turen runt Näset tar cirka tre timmar och i biljettpriset ingår en portion per stopp. Turen avslutas på Badhytten i Skanör.
Charlotta Ranert började jobba med mat för tio år sedan, när hon arbetade för turistorganisationen Visit Sweden.
– Vi ville lansera Skåne som en kulinarisk destination och gjorde en undersökning bland danskarna. De tyckte att svensk mat, det är bara köttbullar och vägkrogar, så vi började från noll, säger hon.
Sedan dess har hon fortsatt på samma bana, och bland annat jobbat med Skånes Matfestival och marknadsfört mat runtom i världen för Nordiska Ministerrådets räkning.
– Under de här tio åren har matintresset hos gemene man bara exploderat. Mat har gått från något man proppar i sig till något man vill uppleva. Ibland vill man själv skörda druvorna och trampa dem, eller man vill bli en chocolatier för en dag, säger Charlotta Ranert.
– Det här med att sitta och konsumera mat på restaurang är lite passé, något vi gör till vardags. Att utveckla nya koncept som Madamilen, där intryck och möten med likasinnade kombineras med rörelse – det går hem idag.
Helgens arrangemang sålde slut på mindre än 24 timmar. Men den som missar Madamilen på Näset får en ny chans i Höllviken redan den 27 maj.
– Även om det bara är tio kilometer mellan Skanör-Falsterbo och Höllviken, så blir upplevelserna helt olika, baserat på det lokala utbudet. Sedan kör vi samma koncept i Malmö och Trelleborg i augusti, säger Charlotta Ranert.
Hur stort tror du att det här kan bli?
– Man kan ju konceptualisera Madamilen i oändlighet. Jag och en vän har till exempel funderat på att köra en italiensk variant. Jag ser bara möjligheter i framtiden.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

Följande stop ingår i Madamilen:

Deltagarna startar i fem olika avgångar, från klockan 11 och framåt.

Hotell Norregård (start).

Kust Café.

Restaurang Flommen.

Stationen i Skanör.

ICA Skanör.

Café Spelabäcken.

Skanörs Gästis.

Skanörs Fiskrögeri.

Lindas Fingermat.

Badhytten (mål).

Madamilen arrangeras i samarbete med med Skanör-Falsterbo Centrumförening.

Gå till toppen