Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånsk mamma slutade få barnbidrag – tvååriga dottern hade registrerats som död

I två veckor under våren 2016 var barnet till synes avlidet i Försäkringskassans system. Nu får mamman 5 000 kronor i skadestånd.

I april förra året beslutade Försäkringskassan att sluta betala ut barnbidrag till en mamma boende i Klippan. Anledningen, menade myndigheten, var att dottern var död.
Men den tvååriga flickan var allt annat än död och två veckor senare ändrade Försäkringskassan sig igen. Myndigheten får dagligen uppgifter från Skatteverket om avlidna personer. Det som hänt i det här fallet var att en person med samma fyra sista siffror och samma födelsedag – fast 100 år äldre – hade avlidit.
När uppgifterna kom in till Försäkringskassan har man bara sett tio av siffrorna och därför misstagit den avlidna personen för att vara den tvååriga flickan.
De drabbade föräldrarna har känt sig allvarligt kränkta och begärde därför skadestånd för sig och sin dotters räkning på en summa av 70 000 kronor.
Nu har Justitiekanslern bedömt fallet och beviljar mamman 5 000 kronor i skadestånd för kränkningen, enligt lagar och praxis. Varken pappan eller dottern får någon kompensation.
Gå till toppen