Lomma

Ny laddstolpe ger gratis och snabb laddning till Lommas elbilar

Med hjälp av Lommas första publika laddstolpe för elbilar ska bilister nu kunna snabbladda under shoppingturen.
– Det är inte bara en laddstolpe, det är också en milstolpe, säger Silvia Michel, vd på Kraftringen.

Anders Berngarn (M), ordförande för kommunstyrelsen, och Sylvia Michel, vd för Kraftringen, är med vid invigningen av den nya laddstolpen.Bild: Johanna M Karlsson
Tidigare har elbilsägare och besökare i kommunen fått leta upp en privat, och ofta långsam, laddstolpe för att ladda sin elbil. Men nu kan miljömedvetna bilister snabbt ladda upp sin bil på Hamntorget intill biblioteket i Lomma. På fredagen invigdes kommunens första publika laddstolpe.
– Tanken är att man ska kunna plugga in, gå sina ärenden på stan och komma tillbaka till en laddad bil, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M).
Projektet är en gemensam satsning mellan Lomma kommun och energibolaget Kraftringen, där kommunen också sitter som delägare.
–Det här är ett smart sätt att jobba mot en klimatsmartare samhälle, säger Silvia Michel, vd på Kraftringen.
Med hjälp av en skylt ska två parkeringsplatser intill laddaren reserveras för elbilar. Under en period kommer laddningen att vara helt gratis, men i framtiden kommer användare att få betala.
–Det här gör vi för att få igång intresset för elbilar. Sedan kan det ju inte vara gratis hur länge som helst, men vi har inte bestämt när man måste börja betala än, säger Anders Berngarn.
Bengt Lindoff från Bjärred blev den första att ladda sin elbil vid Lommas första publika laddstolpe.Bild: Johanna M Karlsson
Strax efter invigningen rullade en eldriven Tesla in på parkeringen och ägaren Bengt Lindoff blev den första kommuninvånaren att testa den nya laddstolpen.
– Det är mycket bra att de sätter upp en sådan här. Problemet med laddning uppstår oftast när man är i en ny stad och inte kan ladda hemma. Som elbilist måste man hålla sig uppdaterad om var det finns stolpar, och det är jättebra att de blir fler, säger Bengt Lindoff.
Gå till toppen