Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstritt nybygge i kulturkvarter överklagas

Planerna på ett nytt femvåningshus i Kulturkvadranten har väckt starka reaktioner från grannar och nätverket Arkitekturupproret. Nu överklagas den klubbade detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

Fojabs första förslag på hur det nya huset ska se ut. Fasaden har sedan omarbetats i både färg- och materialval. Muren till Kulturen syns till vänster.Bild: Fojab
För två år sedan inledde en fastighetsägare diskussioner med stadsbyggnadskontoret om att bygga ett femvåningshus på en parkeringsplats mellan ett par hus på Stora Algatan, precis söder om Kulturen.
Läs också Femvåningshus kan byggas söder om Kulturen
I februari förra året tog arkitektfirman Fojab fram ett förslag på en ny byggnad med 20 lägenheter. I byggplanerna ingick även ett underjordiskt garage i tre plan och en ombyggnad av kontor till lägenheter i ett äldre hus bredvid. Sammanlagt skulle det bli 38 nya lägenheter och 36 parkeringsplatser på en yta av 4 600 kvadratmeter.
Men Fojabs skiss på ett nytt hus med gatufasad i rött tegel stötte snabbt på patrull från nätverket Arkitekturupproret som menade att det såg massproducerat ut och inte tog hänsyn till omgivningen.
– Det är tragiskt och trivialiserar en värdig miljö, sa Arkitekturupprorets arkitekt Albert Svensson till Sydsvenskan i mars förra året, när han även presenterade ett eget förslag till ny byggnad.
Läs också Arkitekt starkt kritisk mot byggplan
Även fastighetsägare till närliggande byggnader har med hjälp av arkitekten Bengt Hellborg tagit fram ett förslag på nybyggnad som de tycker passar bättre ihop med grannhusen.
I mars antogs dock den nya detaljplanen för fastigheten, som beviljar bostadsbebyggelse på den nuvarande parkeringsytan och parkering under mark enligt Fojabs förslag.
Men striden fortsätter. Arkitekturupproret och fastighetsägare till grannhusen har sammanlagt lämnat in tre överklaganden av detaljplanen till byggnadsnämnden. Ärendet går därför vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Gå till toppen