Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Slarv och okunskap ligger bakom de flesta ekobrott – håll koll på detta

Företagare är måltavlor för ekonomisk brottslighet, men riskerar också att själva begå brott. Ökad medvetenhet och tekniska hjälpmedel kan bidra till säkrare affärer.

Sofia Magnusson, analytiker på Ekobrottsmyndigheten, och Jone Sølvik, vd på Inyett.
100 personer från Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, handelsorganisationer och den privata sektorn träffas nästa vecka på Dunkers kulturhus för att diskutera säkra affärer och intern kontroll.
Sofia Magnusson, analytiker på Ekobrottsmyndigheten och projektledare för den strategiska rapporten Lägesbilden, är där som en del i myndighetens förebyggande arbete.
Vilka nya trender bör företagare känna till?
– I grunden positiva trender som ökat företagande och växande delningsekonomi kan i framtiden öka risken för brott. De flesta som hamnar hos oss gör det av oaktsamhet. I takt med att företagsstocken ökar så kan också fler begå brott av okunskap eller slarv, säger hon. Personer som vill bidra till ett mer hållbart samhälle genom att hyra ut sin lägenhet eller skapa bilpooler riskerar att driva oregistrerad verksamhet och missa att betala skatt.
– I förlängningen påverkar delningsekonomin också vårt arbete på ett annat sätt. Personer som skaffat sig pengar genom att begå brott spenderar oftare dessa pengar genom att hyra saker som gör att de kan leva ett lyxigt liv, bilar och bostäder till exempel. Och då finns det inga tillgångar för oss att förverka när brottsligheten har upptäckts.
Vad ska man vara uppmärksam på som företagare, rent konkret?
– Det enskilt viktigaste är att hålla koll på vem man gör affärer med. Företag är intressanta brottsverktyg. Att begå brott genom företag öppnar nya arenor, det är lukrativ brottslighet samtidigt som det finns en uppfattning om att upptäcktsrisken är lägre om man jämför med annan brottslighet. Företagen kan dessutom användas som en fasad som distanserar gärningspersonen från den brottsliga verksamheten genom målvakter och bulvaner.
Kan tekniska lösningar hjälpa till med det?
– Vi rekommenderar inga tekniska verktyg. Men det är klart att de som hanterar många fakturor kan ha hjälp av tekniska hjälpmedel. Digitaliseringen skapar fler möjligheter för den som vill begå brott men alla kan också använda sig av den för att upptäcka oegentligheter och skydda sig, säger Sofia Magnusson.
Helsingborgsföretaget Inyett arrangerar tvådagarsmötet i Helsingborg. Företaget har utvecklat en produkt som ska hjälpa företag och organisationer att inte betala fakturor fel. Tjänsten läser av betalningar och varnar för möjliga manuella misstag och olika typer av bedrägeriförsök.
Inyett är inne i en kraftig tillväxtperiod med 50 nya kunder i månaden. En stor majoritet av Sveriges kommuner använder deras verktyg sedan tidigare, nu är 90 procent av de nya kunderna från den privata sektorn.
Vad är företagarna oroliga för?
– Alla företagare vet att de blir lurade då och då. Det blir vi på Inyett också. Vissa blir uppmärksammade på att de behöver bättre intern kontroll av fakturor genom sin revisionsbyrå som ser att de betalar fakturor dubbelt och att de riskerar att göra affärer med oseriösa företag, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.
Vilka trender ser ni?
– Det senaste året har de så kallade vd-bedrägerierna varit ett stort problem - och det fortsätter även om det börjar mattas av. Ekonomiansvariga personer får ett mejl som ser ut att komma från den egna vd:n som ber om en överföring för att ett uppköp av ett annat företag ska göras, detta kan handla om många många miljoner. Vi ser bluffare som skickar fakturor på summor som uppges gå till välgörenhet, nu senast inom nykterhetsrörelsen. Jag måste tyvärr säga att även olika typer av korruption är ett stort problem. Om du fixar den affären till mig så renoverar jag ditt sommarhus, eller du får den här summan bredvid... Då är det vanligt att företag vill ha betalningar till konton istället för giron. Som företag vet man inte vem som ligger bakom kontot, det blir svarta pengar och det drabbar skattebetalare.
Gå till toppen