Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Städerska tog smycken för stora summor – döms för stölder hos mor och dotter

Barnarmband, förlovningsringar och en lyckopeng. Städerskan stal arvegods och smycken för stora summor hos en familj hon arbetade för i Vellinge kommun. Nu döms hon till dagsböter och skadestånd på drygt 100 000 kronor.

Stölderna uppdagades förra våren. Modern berättar i förhör att hon först märkte att det saknades 1000 kronor från olika plånböcker i hennes hem. Hon rapporterade upptäckten till städerskans chef, som ersatte henne för kontanterna. I samma veva märkte hon också att det saknades smycken för stora värden. Städerskan har senare erkänt att hon stulit två förlovningsringar, en diamantring, ett armband och ett halsband.
Efter moderns upptäckt gick hennes dotter, som också anlitade samma städerska, igenom sina egna smycken. Hon saknade både halsband och ringar och berättar att flera av smyckena hade stort affektionsvärde, eftersom det rörde sig om arvegods och doppresenter. Här har städerskan erkänt att hon tagit en förlovningsring, ett halsband, en lyckopeng, två kedjor och ett barnarmband.
Städerskan, som är i 60-årsåldern, har sagt i förhör att hon har tagit en del av de smycken som saknas hos de två kvinnorna. De övriga stölderna förklarar hon med att det kan ha varit andra personer i lägenheten, till exempel har kollegor hoppat in vid tillfällen när hon har sjukskrivit sig.
Städerskan har berättat att hon var deprimerad under perioden. Hon har också uppgett att hon inte minns stölderna, att hon pantsatt saker och kastat en del för att hon kände skuld.
Tingsrätten bedömer att kvinnornas historier är trovärdiga, och att omständigheterna ska bedömas som allvarligare eftersom stölderna skett medan städerskan arbetade i deras hem.
Städerskan får därför villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till mor och dotter.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen