Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dalbyföretag vill värna om det goda hantverket

Idén uppstod med en tom lokal i Kävlinge och 300 skrivbord från Ericsson. Viljan att ge möbler längre liv och stoppa resursslöseriet har banat väg för Årets företagare i Lund – Soeco kontorsmöbler i Dalby.

Ola Sjödin grabbar tag i en Skandiform av Yngve Ekström.Bild: Ingemar D Kristiansen
Alvar Aalto, Yngve Ekström, Lamino, Lammhult – namn på formgivare, klassiska fåtöljer och svensk signaturdesign forsar ur Ola Sjödins mun när han kryssar bland soffbord, kontorsstolar och lampskärmar i sitt möbelvaruhus vid infarten till Dalby.
Han har anledning att vara entusiastisk. I veckan utsågs han och kompanjonerna Richard Järnhäll och Tor Sjödin till Årets företagare när Lunds näringslivspriser delades ut. I motiveringen står bland annat att deras företag Soeco Kontorsmöbler, vars affärsidé bygger på att "återanvända och förädla begagnade kvalitetsmöbler till nyskick", engagerar lokala entreprenörer och att socialt ansvarstagande är en del av verksamheten.
Lien Hua är en av fyra som arbetar i tapetserarverkstaden. Här syr hon nackkuddar till fåtöljer som snart kommer att stå i en sparbank. "Just nu håller jag på med mönsterpassning. Det är svårt."Bild: Ingemar D Kristiansen
Namnet Soeco står för "socialt bolag med ekologisk agenda". Möbelföretaget köper kontorsmöbler som renoveras, byggs eller sys om eller får helt ny design och sedan säljs vidare.
– 99 procent av kunderna är företag som kontaktar mig för att antingen sälja eller köpa. Vi har avtal med fyra kommuner, berättar Ola Sjödin.
Han är ingenjör och programmerare i grunden, men startade för femton år sedan ett fastighetsbolag tillsammans med Richard Järnhäll.
Före och efter. Ola Sjödin visar 35 år gamla stolar från Tua Tibro möbler. Den vänstra har klätts på Soeco.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Vi hade en tom lokal i Kävlinge i väntan på nya hyresgäster. Då fick jag en fråga från Ericsson om jag ville köpa 300 höj- och sänkbara skrivbord av dem. Jag tog emot skrivborden i lokalen och sålde dem vidare. Det blev starten på Soeco, säger Ola Sjödin om bolaget som grundades 2012.
Han är Dalbybo och har tidigare varit engagerad i upprustningen av Strädelängan och den gamla smedjan.
Soeco höll först till på Veberödsgatan i byn men för snart ett år sedan köpte de lokalen på Pumpvägen som tidigare bland annat varit en däckverkstad.
– Vi är redan trångbodda, berättar Ola Sjödin och visar runt på det fullsatta lagret.
Varifrån kommer ditt engagemang för att tillvarata gamla möbler?
– Det finns så mycket resursslöseri och det gamla svenska hantverket håller på att försvinna. En nytillverkad stol idag kanske bara håller två år. Jag vill visa att man kan köpa en möbel som håller i 20 år utan att den behöver kosta 20 gånger mer. Den kanske bara kostar tre gånger så mycket som den billigare möbeln.
– Hantverkarna här är av "den gamla stammen" som inte lämnar sin yrkesstolthet ifrån sig.
Lagret på Soeco räcker snart inte till. Morteza Gholamyezaei arbetar just nu med att sortera möbler och bygga bord.Bild: Ingemar D Kristiansen
När Soeco var och monterade möbler på ett flyktingboende för ett par år sedan fick Morteza Gholamyezaei som bodde där upp ögonen för företaget. Han är utbildad elingenjör från Iran och skickade in sitt cv till Soeco.
Nu har han arbetat här i två år och blev nyligen Dalbybo.
– Jag har stannat kvar här på grund av atmosfären, säger han.
Fakta

Soeco kontorsmöbler

Soeco kontorsmöbler AB har 25 anställda och omsätter ungefär lika många miljoner kronor.

Som en del av sociala ansvarstagandet ger företaget tre procent av omsättningen till ideella föreningar, som till exempel Dalby Gif, Torna Hällestad IF och Harlösa IF. Men även internationella projekt stöttas och nyligen har företaget sponsrat fotbollströjor till barn i Tanzania.

I veckan utsågs verksamhetsledaren Ola Sjödin och hans kompanjoner Tor Sjödin och Richard Järnhäll till Årets företagare 2016 av Företagarna Lund.

Gå till toppen