Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Håkan Engström: ESC: Nästan som Melodifestivalen

Svenska låtskrivare sätter gulblå färg på startfältet.

FOTO: Andres Putting
Serbiens Tijana Bogićević ställde sig på scenen och sjöng en modernt snittad radiopop-låt, och plötsligt var det som att sitta i en arena i Skellefteå eller Örnsköldsvik och höra låtarna repas inför Melodifestivalen.
De fanns en förklaring: bakom låten står bland andra Joacim Persson, en av dessa män i åldern 40+ som vi hade förknippat starkt med "Det svenska popundret" om det inte vore för att han, som så många andra, valt att hålla en ganska låg profil.
Låten och sångerskan är vad man kallar "en frisk fläkt", och det beror inte bara på Carolafläkten som lägger frissan i realtid. Detta är ett snyggt popjobb, effektfullt och effektivt.
Joacim Persson? Han står bakom ytterligare två av årets bidrag: Makedoniens och Bulgariens. Fast det märks inte riktigt, eftersom han signerat en av dem med sitt andra namn: Bo, iställer för Joacim. Anonym, som sagt. Men Bulgariens bidrag är ett av årets bästa. Återstår att se hur det funkar när den unge Kristian Kostov –17 år gammal – sjunger den i arenan senare idag.
Joacim Bo Persson –som för säkerhets och förvecklingarnas skull också kallar sig "Twin" –har skrivit låtar åt alla från Kelly Clarkson till Dr Alban och Velvet till Jonas Brothers.
Läs alla artiklar om: Eurovision Song Contest 2017
Gå till toppen