Nord & Francke

Skam analys avsnitt 4 - äta kakan och ha den kvar

Vi skärskådar den norska serien varje vecka. Idag: delat fokus.

Detta är alltså en analys av avsnitt 4 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
I de flesta av de diskussionsgrupper om Skam jag är med i har de senaste två veckorna en fråga ställts om och om igen. Vem handlar säsong 4 om, egentligen?
Sana var en efterlängtad huvudperson, men det fanns också en falang som propagerade hårt för Even. Själv vacklade jag mellan de två – Sana kändes helt rätt, men det var så mycket ouppklarat kring Even som var svårt att bara släppa. Att han var bipolär blev känt först i slutet av säsongen och även om det ordnade sig mellan honom och Isak stod inte deras förhållande på en särskilt stadig grund. Själv har jag inte blivit så förhäxad av ett fiktivt kärlekspar sedan...Liz och Mr Darcy i Stolthet och fördom.
Man ska också komma ihåg att det var säsong 3 som tog Skam ut i världen. Skildringen av kärleken mellan två tonårskillar gjorde att fans i Kina, Polen och Brasilien – för att bara nämna några exempel – fixade egna undertexter och spred avsnitten illegalt, bara för att det fanns ett stort behov av just den berättelsen. Vad jag förstår har serieskaparna och NRK sett mellan fingrarna på denna illegala verksamhet, för den goda sakens skull.
Det var också Isak & Even som vann när E-Online ordnade omröstning och utsåg årets tv-par. Fankulturen kring Isak och Even, och även skådespelarna Tarjei Sandvik Moe och Henrik Holm, är massiv. Den är kärleksfull, intensiv, rentav tossig. Och faktiskt helt underbar att befinna sig i.
Isak & Even i säsong 3.Bild: NRK
Det är klart att serieskaparen Julie Andem inte kunde strunta i det. Skam bygger från början på gedigen research och på intervjuer med de tilltänkta tittarna. En betydande del av målgruppen skrek efter mer Isak och Even, särskilt Even. Det fanns luckor att fylla i. Det fanns också lågt hängande frukter att plocka för ett NRK som ville upprepa sin succé.
Sedan ett bra tag har vi förstått att Sana och Even känner varandra från förr men att de inte låtsas om det och det är det först nu, i det här avsnittet, som deras gamla förbindelse knyts så snyggt ihop med intrigen kring Sana och Yousef. Julie Andem har hittat ett sätt att ge oss både Sana och Even på en och samma gång.
Nu fick vi, i ett samtal mellan Sana och Yousef som vi egentligen trodde handlade om något annat, plötsligt reda på vad det var som hade hänt med Even, Mikael och de andra ballonggutterne på Elvebakken, skolan som Even slutade på för att gå om trean på Hartvig Nissen. Det gick så snabbt, det var bara några ord som Yousef sa till Sana. Men innebörden var så tung, så deprimerande. Vi fick ett jävligt hårt paket fyllt av långvarig ångest och slutligen ett självmordsförsök som Even gått och burit på. Och av Sanas ansiktsuttryck att döma vet hon kanske mer om allt än hon låtsas om inför Yousef, lojaliteten med Even är total. Detta går inte att släppa nu, det är en historia som behöver berättas till slut.
Det här är Evens skam och han har inte berättat för Isak, för att han är rädd att mista honom. Sana har sett till att hålla världarna skilda åt. Nu flätas de in i varandra mer och mer och sanningen närmar sig Isak. Sana har sina problem att lösa, och de kommer säkert att bli fler innan hon får ro, men kanske har hon ingen skam – det är första gången det inte står SKAM i sidhuvudet på Skamsajten och eftersom allting har betydelse i denna serie är det kanske i Evens knä skammen har lämpats denna gång?
Så. De som undrar vem säsong 4 handlar om, egentligen, har en poäng. Den är mer splittrad än åtminstone säsong 2 och 3. Under veckan har jag i vissa stunder misströstat allteftersom klippen lagts ut. De senaste dagarna har Sana ägnat sig åt att först få reda på varför Noora så hastigt kom hem från London, sedan försöka få henne att glömma sin kärlekssorg genom att vidga vyerna. Orimligt mycket tid läggs på att klara upp historien mellan Noora och William och där börjar jag ärligt talat känna mig ganska mätt.
Man kan förstås säga att Sana projicerat sin egen olyckliga kärlek på Noora. Efter att hon i förra avsnittet förstod att Yousef inte är troende muslim tog hon ett stort steg bort från honom. Men redan i detta avsnitt träffades de igen och det är uppenbart att det finns en förälskelse mellan dem som inte kommer att låta sig undertryckas.
Jag har en känsla av att när jag sträcktittar på avsnitten på SVT Play sen, när alla finns, så kommer splittringen att framstå som mindre tydlig. Det uppbrutna tittandet förstärker utflykterna från huvudspåret. Jag väljer helt enkelt att lita på att Julie Andem vet vad hon pysslar med. Men förtärs så smått av längtan efter nya klipp. Oroar mig på riktigt över dessa fiktiva personer och vill alla väl.
Avsnitt 4 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen