Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ung företagare tävlar med portabelt hem

En väska anpassad för katastrofområden och människor på flykt. Ja, det är vad 16-åriga Kimberly Clark har designat under gymnasiekursen i företagsekonomi. På måndag tävlar hon i SM i Ung Företagsamhet.

Kimberly Clark är 16 år och går på Borgarskolan – men hon är långt ifrån vilken 16-åring som helst. Med ett fast handslag, en klar blick och en självsäker passion, fyller hon upp det pampigt inredda lärarrummet på skolan. Hon är född i Sverige, men uppvuxen i Kina.
Hennes pappa började jobba på svenska ambassaden i Peking när Kimberly bara var fem år och familjen flyttade med honom. Det var tack vare sina upplevelser på andra sidan jorden som Kimberly kom med idén till överlevnadsväskan, som hon nästa vecka kommer att tävla i SM i Ung Företagsamhet med.
Kimberly Clark har tidigare deltagit i tävlingar med produkten "Shellter". hon har bland annat vunnit en regional tävling i Skåne för hennes logotyp som syns här på bilden, gjord i photoshop.Bild: Patrik Renmark
– I Kina såg jag många fattiga familjer som flyttade från olika provinser och till Peking där jag bodde, för att försörja sina familjer. Det var ofta så att de lämnade sina hem och hade ingenstans att bo, så de sov på gatan. Det har haft en stor inverkan på mig. Efter att flyktingkrisen har kommit till Sverige, har jag sett ett större behov av en produkt som kan hjälpa de här människorna, säger hon.
I skolan läser Kimberly Clark just nu en kurs som heter företagsekonomi. I den ingick det att utveckla en produkt och då valde Kimberly att göra något som skulle underlätta för människor som hade det svårt. Men även om produktens målgrupp är människor på flykt, är tanken enligt Kimberly också att väskan ska kunna användas av såväl backpackers som av scouter.
Precis som loggan till "Shellter" antyder, ett snigelskal som Kimberly själv har designat, går väskan att veckla ut till ett liggunderlag. Hon beskriver väskan som ett hus man kan ta med sig. I hennes prototyp finns bland annat en liten kudde och en sovsäck.
Den första väskan som Kimberly Clark fick hem från Kina var enligt henne en total katastrof. Det fick henne att sitta uppe flera nätter och sy en prototyp själv. Med hjälp av mamma, förstås.Bild: Patrik Renmark
– Jag har lärt mig att sy, det har jag aldrig gjort innan. Barnmodellen har jag gjort hemma själv tillsammans med min mamma. Jag har också använt min veckopeng för att kunna göra väskorna. Efter min tid i Kina har jag kontakt med en man som äger en fabrik och som producerat vuxenväskans prototyp. Jag har varit i kontakt med Almi och olika hjälporganisationer för att se om det är möjligt att göra detta till ett riktigt företag sen, säger Kimberly.
Kimberly är uttagen som den enda personen i Europa att delta i den globala företagstävlingen "Hong Kong Polytechnic University Global Student Challenge" i juni. Men närmast i tid ligger SM i Ung Företagsamhet - den 8 till 9 maj.
Är du nervös inför SM?
– Nej. Jo. Jag kan inte säga "nej" utan att le. Jag är lite nervös. Jag hoppas på att kunna nätverka mycket och kunna visa att detta har potential att bli ett riktigt företag. Jag vill också visa unga tjejer att om jag kan så kan de också. Jag vill gärna stå som en inspiration till andra, säger hon.
Gå till toppen