Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dataangrepp mot Macronkampanj utreds

Den franske presidentkandidaten och vänstermittenpolitikern Emmanuel Macron.Bild: Christophe Ena/AP/TT
Franska åklagare har inlett en utredning av det misstänkta dataintrånget mot presidentkandidaten Emmanuel Macrons kampanj, uppger en källa med insyn i fallet för nyhetsbyrån AFP. Enligt källan startade utredningen redan i fredags – samma dag som någon som utgav sig för att heta EMLEAKS publicerade stora mängder filer som av allt att döma stulits från Macrons medarbetare.
Omedelbart efter läckan skickade Macrons kampanj ut en kommuniké, som landade i journalisters e-brevlådor klockan 23.57 på fredagen. Under lördagsdygnet och söndagen kunde presidentkandidaten inte diskutera det publicerade materialet offentligt utan att bryta mot vallagen.
I Macrons pressuttalande beskrevs hackningen och läckan som "enorm och samordnad" och ett försök till "destabilisering av demokratin, på samma sätt som sågs under det senaste presidentvalet i USA".
De läckta filerna uppges inte innehålla några större skandaler, men kampanjanställda säger att de har blandats upp med falska dokument.
Gå till toppen